Z znanjem do boljšega zdravja

Svetovni dan brez tobaka

03. 06. 2019
Vsako leto 31. maja obeležujemo Svetovni dan brez tobaka, ki letos poteka pod geslom Brez tobaka za zdravje pljuč, ki je ključnega pomena za splošno zdravje in dobro počutje. Tobačni dim dokazano vpliva na zdravje pljuč - tako kadilcev kot nekadilcev. Tobačni in povezani izdelki pa predstavljajo velik problem za nastanek bolezni pljuč, kar je z opustitvijo uporabe teh izdelkov ali z ne-začetkom njihove uporabe možno popolnoma preprečiti. V okviru obeležitve letošnjega svetovnega dne smo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje OE Novo mesto pripravili različne promocijske aktivnosti.

 

Razširjenost kajenja med mladostniki in mladimi odraslimi se je po podatkih zadnje HBSC raziskave nekoliko zmanjšalo. »Največje spremembe beležimo v preprečevanju začetka kajenja med mladostniki. Delež tistih, ki so v življenju kadarkoli kadili, se je znižal tako med 13-letniki, 15-letniki in tudi 17-letniki. Spodbudno je tudi, da se je tako med 15-letniki kot tudi 17-letniki znižal delež tedenskih in dnevnih kadilcev. V tem obdobju v Sloveniji nismo uvedli drugih pomembnih ukrepov ali izvajali večjih aktivnosti, razen ukrepov iz novega zakona, zato lahko po naši oceni pomemben del teh sprememb pripišemo ukrepom novega zakona. S tem se nadaljuje dolgoletno zmanjševanje razširjenosti kajenja med mladostniki,« je navedla Helena Koprivnikar z NIJZ in dodala, da delež kadilcev med odraslimi prebivalci ostaja nespremenjen.

Kljub nekoliko zmanjšani razširjenosti kajenja mladostniki še vedno ostajajo ključna ciljna skupina tobačne industrije, zato smo promocijske aktivnosti ob Svetovnem dnevu brez tobaka izvedli na Osnovni šoli Center. Za višjo triado osnovnošolcev smo skupaj s Srednjo Zdravstveno in kemijsko šolo izvedli več aktivnosti, s katerimi smo mladostnikom pojasnili škodljive posledice kajenja na zdravje. Nekaj utrinkov dogodka si lahko pogledate v galeriji.

V novomeški Knjižnici Mirana Jarca smo s strokovno literaturo in različnim promocijskim materialom opremili ZDRAVstveni KOTiček, ki je na voljo vsem obiskovalcem omenjena knjižnice. Lepo vabljeni!