Duševno zdravje

Svetovalnica Tu smo zate

04. 03. 2015
Psihološka svetovalnica Tu smo zate omogoča odraslim prebivalcem celjske regije prvo psihološko pomoč v stiski in strokovno oporo ob različnih življenjskih preizkušnjah.

Svetovalnica je odprta vsak ponedeljek, torek in četrtek, od 15. do 18. ure, na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, OE Celje, Ipavčeva 18, 3000 Celje. 
Na pogovor se naročite: osebno v Svetovalnici TU SMO ZATE, po telefonu 031 778 772 ali po e-pošti: svetovalnica@nijz.si.
Svetovalnica je namenjena odraslim prebivalcem celjske regije, starim nad 18 let. Napotnice ne potrebujejo.  Svetovalci so izkušeni psihologi različnih specialnosti in psihoterapevtskih smeri ter psihiatri. Trajanje svetovalnega pogovora: 45 minut.

V času trajanja projekta MOČ je svetovanje brezplačno. Projekt MOČ, katerega nosilec je Nacionalni inštitut za javno zdravje, je financiran iz virov programa Norveškega finačnega mehanizma 2009-2014.
 
 


V Svetovalnici Tu smo zate bodo svetovalci ljudi v stiski podprli pri reševanju problemov in ustvarjanju kakovostnih odnosov z drugimi ter soočanju z različnimi življenjskimi obremenitvami. Svetovalni pogovor traja 45 minut. Pogovor s strokovno usposobljenim svetovalcem lahko posamezniku v duševni stiski prinese razbremenitev in razumevanje, mu pomaga razjasniti sliko možnih rešitev in trenutnega položaja. Posameznika podpre pri uresničevanju ciljev, želenih sprememb in dejanj.

Prva psihološka pomoč v svetovalnici predvideva krajši svetovalni proces, sestavljen iz največ štirih do šestih srečanj posameznika s strokovnjakom. Prva psihološka pomoč ni namenjena zdravljenju ali dolgotrajni psihoterapevtski obravnavi.

Pogovor s strokovnjakom v Svetovalnici Tu smo zate lahko koristi v primeru naslednjih težav: stiske v družini in partnerskih odnosih (težave starševstva in vzgoje, konflikti med partnerjema, ločitev…), stiske ob življenjskih preizkušnjah in krizah (izguba službe, neuspeh pri študiju, izguba bližnjega, odhod otrok, upokojitev…), čustvene stiske (hude skrbi in strahovi, otožnost, pretirana žalost, občutek praznine, tesnobnost, depresivnost, pomanjkanje samozavesti, nenadzorovani izbruhi jeze…), izgubljanje življenjskega smisla, razmišljanje o samomoru, spoprijemanje s hudo telesno boleznijo in invalidnostjo, problemi zaradi drog in odvisnosti, druge stiske, ki jim posamezniki niso kos.Publikacija "Tu smo. Zate." je dosegljiva na naslednji povezavi.

Zloženka "Tu smo. Zate." je dosegljiva na naslednji povezavi.
 


Vodja programa:
Nuša Konec Juričič, dr. med., specialistka socialne medicine in javnega zdravja

Strokovnjaki v svetovalnici:
Adela Vlašič Tovornik, univ. dipl. psihologinja, 
Alenka Tacol, univ. dipl. psihologinja, 
Cvijeta Pahljina, dr. med., specialistka psihiatrije, psihoterapevtka logoterapije, 
mag. Drago Tacol, univ. dipl. psiholog, specialist klinične psihologije, vedenjsko kognitivni terapevt, 
Jožica Barborič, univ. dipl. psihologinja, specialistka klinične psihologije, psihoterapevtka realitetne terapije
Lidija Koren, univ. dipl. psihologinja, 
Nataša Ograjenšek Omladič, profesorica socialne pedagogike in psihoterapevtka,
Nuša Leskovšek, univ. dipl. psihologinja, specialistka klinične psihologije,
Ksenija Lekić, psihoterapevtka.