Z znanjem do boljšega zdravja

Študijski obisk belgijske delegacije

04. 12. 2018
V času od 19.11. do 21.11. je NIJZ gostil 2-člansko belgijsko delegacijo iz flamske izobraževalne skupnosti - Jima Lafère, ravnatelja srednje šole Atheneum GO! For Business in Christine Matthys, pedagoško koordinatorico na osnovni šoli Emanuel Hiel, oba iz Bruslja.

V okviru programa Erasmus + sta se gosta želela podrobneje seznaniti z delovanjem Slovenske mreže zdravih šol, s preventivnimi in promocijskimi programi za šole, s sodelovanjem in vključevanjem različnih partnerjev (lokalne skupnosti, zdravstvenimi delavci, NVO..), vse z namenom, kako dobre izkušnje, strukturo in principe dela prenesti v njihovo okolje.

Na NIJZ smo jim skupaj z OE Koper, OE Celje ter Zdravimi šolami – OŠ Vojke Šmuc, Izola in Srednjo šolo Izola ter OŠ Bistrica ob Sotli pripravili zanimiv program, ki naj bi pokril čim več njunih pričakovanj oziroma vprašanj: predstavili smo jim  nacionalno koordinacijo in dve koordinaciji regijskih mrež Zdravih šol, šolsko koordinacijo, kjer so bili prikazani različne preventivni oz. promocijski programi na  nacionalni in šolski ravni. V Bistrici ob Sotli pa so se poleg šolskih programov seznanili tudi z vzornim  25-letnim sodelovanjem z zdravnikom in županom oz. lokalno skupnostjo.

Gosta iz Belgije sta bila navdušena nad nekaterimi izkušnjami, primeri dobrih praks, preverjenimi preventivnimi/promocijskimi programi (npr.: Izboljševanje duševnega zdravja, To sem jaz!, Ko učenca strese stres), dobro organiziranostjo Slovenske mreže zdravih šol na nacionalni, regijski in šolski ravni, urejenostjo prehrane v slovenskih šolah, povezanostjo z zdravstvenim sistemom ter sodelovanjem šol z lokalno skupnostjo. Ugotavljala sta kar nekaj podobnosti v srednješolskem sistemu in različnosti, predvsem v osnovnem šolstvu.

Zelo dober vtis sta dobila tudi o Sloveniji nasploh, srečevala sta se s prijaznimi ljudmi, tudi s ponudbo kulinarike sta bila zadovoljna.

O obisku bosta poročala kolegom, ki delujejo v flamski študijski skupini ravnateljev in pedagoških delavcev, v kateri pripravljajo nov program za promocijo zdravja v šolah, v povezavi z lokalno skupnostjo.

Zahvala za uspešno izpeljan obisk gre vsem vključenim za res odlično so-organizacijo in aktivno sodelovanje pri predstavitvah.


Medijske objave: