Bolezni

Strokovno srečanje »Z demenco pod skupno streho«

29. 11. 2016
V okviru projekta Izboljšanje kakovosti življenja oseb z demenco na čezmejnem območju - Demenca aCROsSLO je 24. novembra 2016 potekalo strokovno srečanje z naslovom Z demenco pod skupno streho.

Srečanje, ki je potekalo v restavraciji Srednje šole Izola, je bilo namenjeno širši javnosti, osebam z demenco in njihovim svojcem, zdravstvenim delavcem in ostalim strokovnim delavcem, ki se pri svojem delu srečujejo z bolniki in starejšimi.

Po uvodnem pozdravu prisotnih in zahvali sodelujočim je direktor Doma upokojencev Izola Vasja Medvešček predstavil projekt Demenca aCROsSLO, kjer je izolski dom upokojencev vodilni partner in poteka v okviru mednarodnega INTERREG projekta sodelovanja Slovenije in Hrvaške. Projekt je namenjen izboljšanju življenja oseb z demenco na obmejnem področju s poudarkom na izboljšanju bivanja v domu in organizirani pomoči na domu ter ozaveščanju oseb z demenco v skupnosti.  Mag. Tatjana Cvetko iz Zdravstvenega doma Koper je na srečanju poudarila pomen sprejete strategije za obvladovanje demence na nacionalni ravni in razvijanja multidisciplinarne obravnave bolnika v skupnosti. Pri prepoznavanju bolezni in zdravljenju bolnikov z demenco pa ima pomembno vlogo zdravnik družinske medicine. Poudarila je sodelovanje s svojci, izgorevanje pri oskrbi in strategije za preprečevanje in zdravljenje izgorelosti. Fizioterapevtka Vesna Hojan je predstavila kongruentni model obravnave bolnika z demenco v domu starejših in oblike motivacije za gibanje. Lea Pulec pa je predstavila obliko ocenjevanja funkcionalnosti pri starejših, ki je v pomoč delovnim terapevtom pri ocenjevanju, kaj bolnik še zmore.

Srečanje je predstavljalo priložnost, da so svojci oseb z demenco izmenjali izkušnje s strokovnjaki in med seboj, si ogledali izdelke varovancev Doma upokojencev Izola in predstavitev delovanja društva za pomoč pri demenci.


Srečanje, ki se ga je udeležilo prek 50 udeležencev, je potekalo v prijetnem vzdušju.

 

 

Datoteke: