Z znanjem do boljšega zdravja

Stojnica "Pod dežnikom"

28. 08. 2017
V sredo, 23.8.2017, smo se v sklopu odprtja Ravenskih dnevov sodelavci Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Območna enota (OE) Ravne na Koroškem udeležili prireditve »Pod dežnikom«. Dogajanje je bilo namenjeno vsem organizacijam, ki so se želele predstaviti in svoje aktivnosti približati mimoidočim občanom in drugim obiskovalcem. V sklopu dogajanja smo pripravili stojnico, na kateri smo promovirali Zdrav življenjski slog in preventivne programe, akcijo Prekolesarimo svet, regijsko dostopne vire pomoči na področju duševnega zdravja, za najmlajše pa smo pripravili ustvarjalno delavnico.

Na stojnici smo mimoidoče povabili na »dnevno dozo vitaminov«, kjer so se posladkali z jabolki in slivami ter najmlajše na izdelavo sadno-zelenjavne »klupice« in razglednice z lepo mislijo. Odziv na naše povabilo je bil zelo pozitiven. Predvsem aktivni so bili otroci, ki so si z izbiro modelčka sadja ali zelenjave, ki so ga okrasili po svojem okusu in nato nalepili na »klupico« ali nanizali na vrvico, izdelali bodisi sadno-zelenjavno »klupico« ali sadno-zelenjavno verižico. Na delavnici so otroci izdelovali tudi razglednice z lepo mislijo za svoje najbližje, ki so jo porisali in okrasili.

Med ustvarjanjem na otroški delavnici in sproščenem vzdušju na celotni prireditvi smo tako lažje navezali stik tudi z odraslimi ter se z njimi pogovarjali o področjih dela NIJZ OE Ravne, zdravem življenjskem slogu, osveščali pa smo tudi o dostopnih virih pomoči na področju duševnega zdravja v regiji. Na voljo je bilo zdravstveno-vzgojno gradivo, ki so ga mimoidoči lahko odnesli s sabo domov.  

Fotoutrinke najdete na naslednji povezavi

V sklopu dogajanja smo obiskovalcem predstavili tudi akcijo »Prekolesarimo svet«, kateri se lahko priključimo še do 10. septembra, ko obeležujemo Svetovni dan preprečevanja samomora. Akciji se bomo v skupni nameri za preventivno delovanje dne, 4. septembra 2017 priključili tudi sodelavci NIJZ OE Ravne skupaj s člani in strokovnimi delavci društva Ozara iz Raven ter člani društva Koroški medgeneracijski center.