Prepovedane droge

Številne zastrupitve v Italiji, Avstriji in na Nizozemskem z nevarno mešanico kokaina in atropina

14. 08. 2007
Po poročanju Agencije EU za droge (EMCDDA) se je v Italiji, Avstriji in na Nizozemskem konec julija in v začetku avgusta letos več oseb huje zastrupilo z mešanico kokaina in atropina, ki so jo kupili na črnem trgu. Vse osebe so po zaužitju mešanice kokaina in atropina potrebovale medicinsko pomoč.

V Italiji se je z mešanico kokaina in atropina zastrupilo 18 oseb in vse so bile zaradi zastrupitve sprejete v bolnišnico. Večje število zastrupitev so zabeležili tudi v več različnih mestih na Nizozemskem, kjer je večina oseb zaradi posledic zastrupitve potrebovala nujno medicinsko pomoč, en primer zastrupitve je bil zabeležen tudi v Avstriji. Zastrupljene osebe so imele naslednje znake: vznemirjenost, razdražljivost, halucinacije, motnje zavesti, suha usta, razširjene zenice, izredno pospešeno bitje srca, izredno povišan krvni tlak ter težave pri dihanju. Tako Italija kot Nizozemska sta zaradi nevarnih zastrupitev z mešanico kokaina in atropina in nevarnosti nadaljnjih zastrupitev izdali posebno opozorilo.

Kot opozarja predstojnica Informacijske enote za prepovedane droge pri Inštitutu za varovanje zdravja RS mag. Mercedes Lovrečič, je lahko zaužitje tovrstne mešanice smrtno nevarno, saj tako kokain kot atropin pospešujeta bitje srca, protistrup pa ne obstaja. Kot še dodaja mag. Lovrečičeva se mešanica kokaina in atropina tokrat ne pojavlja prvič; tako se je leta 2004 ta mešanica pojavila v več evropskih državah, kjer je povzročila več zastrupitev ter terjala tudi smrtno žrtev. Februarja lani se je mešanica kokaina in atropina pojavila tudi na slovenskem črnem trgu, prva je na pojav te nevarne mešanice opozorila nevladna organizacija DrogArt.

Kokain je sicer dobro poznana psihoaktivna snov, ki ima poleg lokalnega anestetičnega učinka tudi stimulativni učinek na centralni živčni sistem: povzroča občutek povečane energije, zmanjša občutek utrujenosti in povečuje budnost, poveča motorično aktivnost in zmanjša apetit. Povzroča pa tudi številne neželene učinke na srčnožilni sitem: pospešeno bitje srca, skrčenje arterij in zvišan krvni tlak.

Kot pojasnjuje vodja Oddelka za toksikologijo na Inštitutu za varovanje zdravja RS mag. Lucija Perharič, je atropin rastlinski alkaloid, ki ga najdemo v rastlinah iz družine razhudnikov: v volčji češnji, črnem zobniku in kristavcu. Lahko pa se ga pridela tudi sintetično. V medicini se uporablja v kardiologiji, v okulistiki, anesteziologiji in kot protistrup pri zastrupitvah z organofosfornimi snovmi (nekateri bojni strupi in pesticidi). Atropin se uporablja tudi kot rekreativna droga, saj poleg razširjenih zenic, motenj vida, pordele kože, zastoja urina, in pospešenega bitja srca povzroča tudi barvite vidne halucinacije, motnje telesne sheme, motnje koordinacije in govora.

V Sloveniji je bila zadnja množična zastrupitev z atropinom leta 2003 zaradi s semeni kristavca onesnažene ajdove moke.