Z znanjem do boljšega zdravja

Stališče Nacionalnega inštituta za javno zdravje o elektronskih cigaretah

04. 07. 2014
Elektronska cigareta je izdelek, ki uporabniku omogoča vdihavanje nikotina, arom ali drugih snovi. S segrevanjem tekočine, ki se nahaja v elektronski cigareti, nastaja aerosol (''dim''), ki ga uporabnik vdihuje. Tekočina za elektronske cigarete in aerosol poleg nikotina in arom vsebujeta vlažilce (propilen glikol, glicerin), lahko pa tudi rakotvorne, dražilne ali strupene snovi.

Elektronske cigarete vsebujejo zdravju škodljive snovi. Nikotin, ne glede na to, ali prihaja iz tobačnih izdelkov ali elektronskih cigaret ali drugih izdelkov, uporabnika zasvoji in ima škodljive učinke na zdravje. Med nosečnostjo lahko privede do prezgodnjega poroda in mrtvorojenosti ter je verjetno glavni posrednik škodljivih učinkov na razvoj pljuč pri še nerojenem otroku. Izpostavljenost nikotinu ima škodljive učinke na razvoj možganov pri še nerojenem otroku in mladostniku ter lahko privede do trajnih škodljivih vplivov na kognitivne (miselne) sposobnosti. Zaužitje večje količine nikotina naenkrat je lahko vzrok zastrupitve in tudi smrti. Učinki dolgotrajnega vdihavanja vlažilcev in arom niso poznani. Znano pa je, da vlažilca, ki ju vsebujejo elektronske cigarete, pri kratkotrajni uporabi lahko dražita oči in dihala, predvsem pri občutljivih posameznikih ali tistih z boleznimi dihal. V tekočini in aerosolu elektronskih cigaret so našli tudi rakotvorne, dražilne in strupene snovi, njihova vsebnost je v različnih elektronskih cigaretah različna. V primerjavi s tobačnim dimom so ravni teh snovi v aerosolu elektronskih cigaret nižje. Aerosol elektronskih cigaret, tako kot tobačni dim, poleg omenjenih snovi vsebuje tudi različne delce, ki prav tako škodujejo zdravju. Raziskave kažejo, da aerosol elektronskih cigaret vsebuje podobno število in velikost delcev kot tobačni dim.
 

Na svetu obstaja skoraj 470 različnih blagovnih znamk elektronskih cigaret, ki so zasnovane in izdelane na različne načine, kar vpliva na njihove značilnosti, varnost in potencialno strupenost. Zato ni možno podajati splošnih ugotovitev glede vsebnosti, kakovosti in drugih značilnosti, ki bi veljale za vse elektronske cigarete.

Elektronske cigarete vsebujejo zdravju škodljive snovi. Varnost dolgoročne uporabe elektronskih cigaret ni znana.

Uporabo elektronskih cigaret še posebej odsvetujemo mladostnikom, nosečnicam, bolnikom s kroničnimi obolenji, predvsem dihal, in nekadilcem.

Pogosto se elektronske cigarete smatrajo ali oglašujejo kot izdelki za pomoč pri opuščanju kajenja, vendar pa na osnovi obstoječih podatkov ne moremo zaključiti, da so elektronske cigarete učinkovita pomoč pri opuščanju kajenja. Priporočamo, da kadilci, ki želijo opustiti kajenje, pri tem uporabljajo preizkušeno in dokazano varne ter učinkovite izdelke, ki so na voljo v lekarnah ali jih predpiše zdravnik na recept.
 

Na osnovi obstoječih podatkov trenutno tudi ne moremo zaključiti, da aerosol elektronskih cigaret ni škodljiv zdravju izpostavljenih oseb v zaprtem prostoru.