Z znanjem do boljšega zdravja

Srečanje pod Najevsko lipo

04. 07. 2016
Na Ludranskem vrhu nad Črno na Koroškem je v soboto, 2.7.2016, potekalo 26. vseslovensko srečanje pod Najevsko lipo, ki smo se ga udeležili tudi sodelavci Nacionalnega inštituta za javno zdravje Območne enote Ravne.

Na stojnici smo predstavljali in delili zloženke, podloge za malico, "palčke za malčke" in seveda ustne nasvete, kako s preprostimi preventivnimi ukrepi zmanjšati vnos svinca v telo ljudi, predvsem otrok, v Zgornji Mežiški dolini. Aktivnost je potekala v okviru programa ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja v Zgornji Mežiški dolini, ki poteka že od leta 2007 in s katerim želimo skozi kakovostnejše okolje izboljšati tudi zdravje ljudi, ki v tem delu Slovenije že stoletja "živimo s svincem".

Osrednji gost srečanja je bil pisatelj Boris Pahor, ki je ob tej priložnosti poudaril, da je Slovenija majhna država, njeni državljani pa se morajo zavedati pripadnosti slovenstvu, kot tudi tega, da imamo državo, za katero moramo skrbeti. Srečanja se je udeležil tudi predsednik države Borut Pahor.

Poudarek letošnjega srečanja pod Najevsko lipo ni bil več toliko na državnikih ampak na vseh državljanih. Kot je pojasnila županja Črne na Koroškem, »pod to lipo lahko izrazijo svoje mišljenje, voljo, mnenje, opažanja, tudi nasprotovanja vsi državljani Slovenije.«

Letos so že drugič organizirali tudi »ženski razmislek pod lipo«, na katerem so predstavnice nežnejšega spola spregovorile o odgovornosti za javno besedo, med njimi tudi sodelavka Območne enote Ravne Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Marjana Simetinger.