Z znanjem do boljšega zdravja

Spremljanje okužbe z virusom Zahodnega Nila 2020 v Sloveniji

05. 10. 2020

V Evropi se začne sezona virusa Zahodnega Nila (angl. West Nile virus, WNV) z majem in traja do novembra. Pojavljanje bolezni je odvisno od številnih dejavnikov, kot so prisotnost in aktivnost prenašalcev (komarjev) ter naravnega rezervoarja virusa (ptice). V Evropi je pri ljudeh večina okužb od sredine julija do konca septembra.

V Sloveniji spremljamo pojavljanje virusa Zahodnega Nila na osnovi obvezne prijave bolnikov z okužbo centralnega živčnega sistema (CŽS). Podatke o zbolelih vsak teden posredujemo Evropskemu centru za nadzor bolezni (European Centre for Disease Control and Prevention, angl. ECDC). V preteklem letu t.j. l. 2019 ni bilo nobenega primera okužbe z virusom Zahodnega Nila v Sloveniji in tudi ne v regijah sosednjih  držav (Avstrije, Madžarske, Hrvaške in Italije), ki mejijo na Slovenijo. V Sloveniji v letu 2020 še nismo zaznali okužbe z WNV pri ljudeh ali živalih. V Evropi je bil prvi primer okužbe pri ljudeh v letu 2020 prijavljen v Romuniji (v drugi polovici junija).

V državah Evropske unije je bilo od začetka sezone (1. maj 2020) do 1. oktobra 2020 v  državah članicah EU potrjenih 257 primerov WNV pri ljudeh in 30 smrti: Grčija (130, vključno z 20 smrtnimi primeri), Španija (72, vključno s sedmimi smrtnimi primeri), Italija (43, vključno s tremi smrtnimi primeri), Nemčija (5) in Romunija (4) in Madžarska (3). O vseh primerih so poročali z območij, ki so bila prizadeta v prejšnjih sezonah, razen Nemčije, ki je  potrdila primere WNV treh novih regij: Barnim, Ostprignitz-Ruppin in Saalekreis ter regija Badajoz v Španiji. Iz sosednjih držav EU niso poročali o nobenem primeru.

V Sloveniji v sezoni 2020 zaenkrat ne izvajamo presejalnega testiranja darovane krvi na virus Zahodnega Nila. Testiranje se bo pričelo v primeru zaznane okužbe pri človeku ali živalih v Sloveniji ali v regijah Avstrije, Madžarske, Hrvaške in Italije, ki mejijo na Slovenijo.

Glede na dosedanji potek sezone je verjetnost, da bomo v Sloveniji v letu 2020 potrdili primer okužbe z virusom Zahodnega Nila, zelo majhna.

Podatki o spremljanju virusa Zahodnega Nila in virusa Usutu pri živalih v Sloveniji so dostopni na spletni strani Uprave Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo  rastlin (UVHVVR).

Več o virusu Zahodnega Nila si lahko preberete na spletni strani NIJZ, na naslednji povezavi

Informacija o poteku sezone virusa Zahodnega Nila v Evropi je dostopna na spletni strani Evropskega centra za nadzor bolezni na naslednji povezavi.