Z znanjem do boljšega zdravja

Spremljanje okužbe z virusom Zahodnega Nila 2020 v Sloveniji

25. 07. 2020

V Evropi se začne sezona virusa Zahodnega Nila z majem in traja do novembra. Večino okužb zaznamo od sredine julija do konca septembra. Pojavljanje bolezni je odvisno od številnih dejavnikov, kot so prisotnost in aktivnost prenašalcev (komarjev) ter naravnega rezervoarja virusa (ptice). V Sloveniji spremljamo pojavljanje virusa Zahodnega Nila na osnovi obvezne prijave bolnikov z okužbo centralnega živčnega sistema (CŽS). Podatke o zbolelih vsak teden posredujemo Evropskemu centru za nadzor bolezni (European Centre for Disease Control and Prevention, angl. ECDC).

V letu 2019 ni bilo nobenega primera okužbe z virusom Zahodnega Nila v Sloveniji in tudi ne v regijah Avstrije, Madžarske, Hrvaške in Italije, ki mejijo na Slovenijo. 

V Sloveniji v letu 2020 še nismo zaznali okužbe z WNV pri ljudeh ali živalih. V Evropi je bil prvi primer okužbe pri ljudeh v letu 2020 prijavljen ECDC iz Romunije v drugi polovici junija. V drugi polovici julija so sledile prijave 6 primerov okužbe pri ljudeh iz Grčije. Do sedaj v letu 2020 ni bilo prijavljenih smrti po okužbi z WNV. O pozitivnem testu na virus Zahodnega Nila v skupinah komarjev so sredi julija 2020 poročali iz nekaterih provinc Lombardije in Emilije-Romanje v Italiji. O okužbi z WNV pri ptici so v drugi polovici julija 2020 poročali iz Piemonta v Italiji ter iz Saške-Anhalt v Nemčiji. V Sloveniji v sezoni 2020 zaenkrat ne izvajamo presejalnega testiranja darovane krvi na virus Zahodnega Nila. Testiranje se bo pričelo v primeru zaznane okužbe pri človeku ali živalih v Sloveniji ali v regijah Avstrije, Madžarske, Hrvaške in Italije, ki mejijo na Slovenijo.

Več o virusu Zahodnega Nila si lahko preberete na spletni strani NIJZ, na naslednji povezavi.  

 

Podatki o spremljanju virusa Zahodnega Nila in virusa Usutu pri živalih v Sloveniji so dostopni na spletni strani Uprave Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo  rastlin (UVHVVR).

Informacija o poteku sezone virusa Zahodnega Nila v Evropi je dostopna na spletni strani Evropskega centra za nadzor bolezni na naslednji povezavi.