Z znanjem do boljšega zdravja

Spomladanske aktivnosti na domačih vrtovih in v okolici v Zgornji Mežiški dolini - preprečimo prašenje

10. 04. 2020
Ravne na Koroškem, 9. 4. 2020 – v okviru Programa ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja v Zgornji Mežiški dolini priporočamo ob izvajanju spomladanskih zunanjih opravil (prekopavanje vrtne zemlje, pometanje) na območju Zgornje Mežiške doline poleg upoštevanja pravil socialnega distanciranja dodatne preventivne ukrepe.

Na območju Zgornje Mežiške doline so tla obremenjena z nevarnimi snovmi, izpostavljamo svinec. Svinčev prah (fini prah) se v okolici nahaja v tleh (tudi vrtnih), makadamski podlagi, na fasadah in tudi na notranjih stenah objektov, itd.

Pri izvajanju zunanjih opravil predlagamo, da urejanje vrta izvajate ob vlažnem vremenu, v kolikor to ni mogoče, je pomembno predhodno škropljenje vrta z vodo, s čimer zmanjšamo izpostavljenost nevarnim snovem. Ob suhem in vetrovnem vremenu je možnost raznašanja suhe zemljine ali prahu v okolico in v človeško telo večja.

V sušnih obdobjih in dnevih z močnejšim vetrom odsvetujemo prisotnost otrok na suhih vrtnih površinah ali površinah s finim peskom, saj takrat v telo lahko vnese največ svinca. Otroci pa v primerjavi z odraslimi vnašajo v telo več svinca in so na njegove škodljive učinke tudi bolj občutljivi.

Hkrati je potrebno dosledno upoštevati pravila socialnega distanciranja in osnovna higienska navodila glede umivanja rok. V tem času tega sicer ni potrebno dodatno poudarjati, je pa to splošen ukrep s preskušenimi pozitivnimi učinki.