Z znanjem do boljšega zdravja

Šola in izbira šolske torbe

30. 08. 2019
Hitro se približuje dan, ko bodo šolarji ponovno stopili v učne klopi in začeli novo šolsko leto. Ena od večjih skrbi in nalog staršev ob vstopu v šolo je izbira primerne šolske torbe, ki bo primerna, ergonomska, kvalitetna in tudi všečna šolarju. V nadaljevanju prispevka si lahko preberete nekaj priporočil, ki bi jih bilo pri nakupu šolske torbe upoštevati. Omenjena priporočila s slikovnim materialom smo vsem obiskovalcem knjižnice Mirana Jarca Noov mesto predstavili tudi v zdravstvenem kotiču omenjene knjižnice.

Priporočila pri izbiranju šolske torbe:

1. Izberimo torbo, ki ustreza šolarjevi konstituciji (tako kot obutev, ta ne sme biti prevelika) in potrebam (v torbo naj gre poleg osnovnih potrebščin tudi mapa, če jo potrebuje). Pozorni bodimo pri izbiri prave velikosti (ne prevelika in ne premajhna), primernih zračnih materialov, odsevnih dodatkov in dovolj nizki teži same torbe. Hrbtišče naj bo anatomsko oblikovano, naramnice podložene, široke in iz nedrsečih materialov. Dobre torbe imajo naramnici povezani s sponkami v višini prsi in trebuha, ki poskrbita za dobro prileganje telesu.

2. Torba naj bo na hrbtu ustrezno nameščena (ne previsoko in ne prenizko), šolar naj jo vedno nosi na obeh ramenih tako da se torba prilega križni krivini.

3. Šolarje podučimo o dvigovanju in odlaganju torb. Tudi športne in glasbene torbe naj bodo takšne, da jih nosimo na obeh ramenih. Omejimo in izogibajmo se uporabi torbe na koleščkih.

4. Torbo naj se večkrat pregleda in ugotovi ustreznost in potrebnost vsebine. Mape, učbeniki, zvezki in ostale potrebščine naj bodo organizirane po velikosti (ob hrbtnem delu večje in težje stvari, navzven pa vse manjše in lažje).

5. Napolnjena torba naj ne presega 10% šolarjeve telesne mase.

Vsem otrokom in staršem želimo zdrav, pogumen in čim bolj uspešen začetek novega šolskega leta.