Z znanjem do boljšega zdravja

Sodelovanje v programu SVIT je modra odločitev

16. 03. 2018
Marec je mednarodni mesec boja proti raku debelega črevesa in danke, mesec, ko opozarjamo na pomen preprečevanja in zgodnjega odkrivanja bolezni. V ta namen je NIJZ OE NM v sodelovanju s Knjižnico Mirana Jarca v Novem mestu pripravil informativni kotiček, namenjeno osveščanju mimoidočih o omenjeni tematiki in preventivnemu proramu Svit.

Rak debelega črevesa in danke je 3. najpogostejši rak pri ženskah in 4. najpogostejši pri moških. Program Svit je od začetka delovanja do danes pripomogel k zmanjšanju števila rakov na debelem črevesu in danki in je program, ki pripomore zgodnjemu odkrivanju raka na debelem črevesu in danki, kjer s pomočjo testa na prikrito krvavitev v blatu, ki je očem nevidna, kljub temu pa lahko nakazuje na zgodnje znake bolezni, ki je, če je odkrita v zgodnji fazi, ko posameznik znakov bolezni še ne zazna, zelo dobro ozdravljiva. V Program Svit se vključujejo moški in ženske v starosti med 50 in 74 let, ki imajo urejeno osnovno zdravstveno zavarovanje tako, da se odzovejo na vabilo, ki ga  vsaki dve leti prejmejo po pošti iz Centra Svit. K vabilu je priložena Izjava o sodelovanju, ki jo je potrebno izpolniti in po pošti vrniti v Center Svit. Osebe v Programu Svit uspešno začnejo sodelovati, ko Center Svit prejme njihovo izpolnjeno Izjavo o sodelovanju.

Po prejemu pravilno izpolnjene Izjave Center Svit sodelujočim osebam pošljeje dva testerja za odvzem vzorcev blata, ki jih osebe po odvzemu vrnejo na Center Svit v priloženi kuverti z že plačano poštnino. Testerje v Centru Svit nato analizirajo in osebam po pošti pošljejo izvid.  Če je izvid negativen, so v program znova povabljeni čez dve leti (in na vsake dve leti do dopolnjenega 74. leta starosti). Če pa je izvod pozitiven, osebo Klicni center Svit pošlje na nadaljnjo preiskavo – kolonoskopijo, da kolonoskopist ugotovi kaj je vzrok krvavitve. Pred kolonoskopijo posamezniki dobijo po pošti Vprašalnik pred kolonoskopijo in vsa potrebna navodila, pred preiskavo pa tudi obiščejo svojega osebnega zdravnika. Z osebnim zdravnikom posameznik izpolni Vprašalnik pred kolonoskopijo, nato pa skupaj ali pa posameznik sam pokliče v Klicni center Svit, kjer se skupaj dogovorijo o kraju in času kolonoskopije.

Program Svit je namenjen navidezno zdravi populaciji ljudi, ki nimajo nikakršnih znakov bolezni. V primeru, da ljudje pri sebi opazijo katero izmed naslednjih težav, naj se posvetujejo s svojim zdravnikom in naj ne čakajo vabila v Program Svit: vidna krvavitev v blatu, sprememba v načinu odvajanja blata, zelo tanko blato, zaprtja, ki jim sledijo driske, huda, ponavljajoča se ali dlje trajajoča bolečina v trebuhu, nenamerna izguba telesne teže ali druge nerazložljive težave.

Več informacij o programu najdete na spletni strani www.program-svit.si.