Vabila medijem

Skupaj za višjo odzivnost v Program Svit

02. 03. 2018
Vljudno vas vabimo na novinarsko konferenco, ki bo v petek, 9. marca 2017, ob 10. uri, na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, Trubarjeva 2, Ljubljana, dvorana Pod kupolo, 3. nadstropje.

Marec je mednarodni mesec boja proti raku debelega črevesa in danke, mesec, ko opozarjamo na pomen preprečevanja in zgodnjega odkrivanja tega raka. Gre za 3. najpogostejšega raka pri ženskah in 4. najpogostejšega pri moških. Vsako leto za to obliko raka zboli okoli 1400 prebivalcev Slovenije, več kot 700 jih umre, čeprav je rak na debelem črevesu in danki ena izmed redkih rakavih bolezni, ki jo je mogoče preprečiti s presejanjem.

V Sloveniji že od leta 2009 deluje Program Svit, državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki, namenjen prebivalcem v starosti od 50 do 74 let. Žal se vsaka tretja oseba na vabilo v program ne odzove, zato je na nas vseh, da poskušamo to spremeniti in opozoriti na pomen sodelovanja v programu, ki prispeva k ohranjanju zdravja prebivalcev Slovenije.

Več o pomenu ter načinih motiviranja in spodbujanja oseb za vključevanje v Program Svit bodo na novinarski konferenci spregovorili:

  • Jožica Maučec Zakotnik, državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje RS
  • Dominika Novak Mlakar, vodja Programa Svit, Nacionalni inštitut za javno zdravje
  • Prim. asist. Jana Govc Eržen, Zdravstvena postaja Vojnik, Zdravstveni dom Celje
  • Urška Stepišnik, Zdravstvena postaja Vojnik, Zdravstveni dom Celje.

Gradivo bo na voljo na novinarski konferenci. Prosimo vas, da svojo udeležbo potrdite do srede, 7. marca 2018 na elektronski naslov pr@nijz.si.

PRIJAZNO VABLJENI!