Vabila medijem

Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola

15. 06. 2018
Vljudno vas vabimo na novinarsko konferenco, ki bo v četrtek, 21. junija 2018, ob 10. uri, na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, Trubarjeva 2, Ljubljana, dvorana Pod kupolo, 3. nadstropje.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje smo v letu 2016 pričeli s projektom SOPA, katerega kratice pomenijo Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola. Projekt bo trajal do konca leta 2020, osnovni namen pa je odpraviti oziroma zmanjšati tvegano in škodljivo pitja alkohola v Sloveniji pri odraslih prebivalcih ter s tem zmanjšati negativne posledice na različnih ravneh posameznikovega življenja.

Slovenija, skupaj z državami Evropske unije, Norveške in Švice, po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije, tvori regijo, kjer živijo največji porabniki alkohola na svetu. Poraba je v tej regiji dvakrat višja od svetovnega povprečja. Slovenija pa izstopa tudi znotraj te regije. V obdobju od leta 2003 do leta 2014 je Slovenija imela višjo porabo alkohola v litrih čistega alkohola na prebivalca (ta se giblje med 10,3 in 13,5 litra na leto).

Odnos do pitja alkohola v Sloveniji je potrebno nagovarjati celovito in sistematično, če želimo dolgoročno doseči rezultate in vzpostaviti odgovoren odnos do pitja alkohola v Sloveniji. SOPA v tem smislu povezuje in združuje tako zdravstveni, socialni in strokovnjake z različnih področij, saj je to edini način, da uspešno nagovorimo to področje. Jeseni 2018 začnemo s pilotom projekta, ko bo  vzpostavljeno sodelovanje z vsemi deležniki, ki bodo omenjen pristop izvajali.

Več o projektu SOPA, pristopu SOPA in aktivnostih na nacionalni, regionalni in lokalni ravni, bodo na novinarski konferenci povedali:

  • Nina Pirnat, dr. med. spec., direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje
  • mag. Tadeja Hočevar, vodja projekta SOPA - Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola
  • mag. Vesna Kerstin Petrič, Ministrstvo za zdravje
  • prim. izr. prof. dr. Marko Kolšek, član razvojne ekipe SOPA in izvajalec na terenu
  • Štefan Lepoša, član Usmerjevalnega odbora projekta SOPA

Gradivo bo na voljo na novinarski konferenci.

Prosimo vas, da svojo udeležbo potrdite do srede, 20. junija 2018 na elektronski naslov pr@nijz.si.

PRIJAZNO VABLJENI!