Telesna dejavnost

Simbioza giba: Gibanje je življenje in življenje je gibanje

10. 10. 2017
Večja gibalna učinkovitost vpliva na večjo kakovost življenja in boljše zdravje ter večje možnosti za delo in samostojnost v vseh obdobjih.

Epidemiološke študije o telesni dejavnosti Slovencev kažejo, da je nezadostna telesna dejavnost eden izmed najpomembnejših dejavnikov nezdravega življenjskega sloga v vseh obdobjih življenja. Vlada RS je zato sprejela Nacionalni program o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje, ki predvideva možnosti za spodbujanje aktivnega življenjskega sloga za vse generacije in s katerim se vsebinsko pokriva tudi koncept Simbioze giba.

 

Priporočila

Naš namen je, da javnost spodbujamo k telesni dejavnosti za zdravje skozi vse leto. Prav zato je pomembno sporočilo Svetovne zdravstvene organizacije, ki za doseganje čim večje koristi za zdravje priporoča:

  • pri odraslih izvajanje zmerne telesne/gibalne dejavnosti 30 minut/dan večino dni v tednu (skupaj vsaj 150 minut na teden);
  • pri otrocih in mladini vsaj 1 uro zmerne telesne/gibalne dejavnosti na dan.

V večini primerov to najlažje dosežemo z aktivnostmi, ki jih vpnemo v naš vsakdan (kot. npr. hoja). Poleg tega vsem starostnim skupinam svetujemo vsaj 2 krat tedensko izvajanje vaj za mišično moč in gibljivost.

Gibajte z nami tudi vi!

Tudi letošnji oktober bo zaznamovan s telesno dejavnostjo, rekreacijo, športno rekreacijo in športom, saj že četrto leto zapored prihaja Simbioza Giba 2017! V tednu med 14. in 21. oktobrom 2017 bomo povezali vse generacije, od – 9 mesecev do 100 + let. Zato vas vabimo, da se pridružite projektu Simbioza giba, ki bo odprla vrata medgeneracijskemu sodelovanju in povezala mlajše in starejše generacije v različnih programih telesne dejavnosti.

Slogan: VSE ŽIVLJENJE SE GIBAMO-GIBANJE JE ŽIVLJENJE IN ŽIVLJENJE JE GIBANJE

Projekt sofinancira Ministrstvo za zdravje in je del prizadevanj Dober tek Slovenija za več gibanja in bolj zdravo prehrano. NIJZ projekt podpira, saj je namenjen vsem generacijam, je povezovalen in brezplačen.

Strokovni partnerji projekta so:

  • Fakulteta za šport Univerze v Ljubljani
  • Nacionalni inštitut za javno zdravje
  • Olimpijski komite Slovenije

K projektu so kot partnerji vabljeni vsi izvajalci, ki v svojem programu sledijo cilju spodbujanja zdrave telesne dejavnosti preko različnih programov in aktivnosti (institucije in društva).

Projektu Simbioza Giba tudi letos odpiramo vrata na vsakem koraku. Naša želja je, da odpremo vrtce, šole, domove za starejše in zdravstvene domove ter združimo vse, ki bi si želeli začeti, nadaljevati ali pa preizkusiti nekaj popolnoma novega. Vaša vloga v lokalnem okolju je izrednega pomena, zato vas vabimo, da pri projektu sodelujete tako, da v omenjenem tednu organizirate brezplačne aktivnosti ter udeležencem omogočite, da spoznajo nove aktivnosti. Odprite vrata vaše lokacije in popestrite teden Simbioza Giba! Tek, plavanje, igre z žogo, nordijska hoja, plesi, splošna vadba, raznolike meritve - Simbioza Giba je projekt, ki podpira vse oblike! Sami izberite tistega, ki vam v vašem okolju najbolj ustreza!

Kako lahko sodelujete:

  • omogočite brezplačno uporabo vaših storitev, prostorov (ali v naravi) in strokovnega kadra;
  • predstavite vaš enourni program za minimalno 6 ljudi;
  • če so možnosti, program izvedite dvakrat dnevno od ponedeljka do nedelje (med 10. in 11. ter 17. in 18. uro), v nasprotnem primeru tolikokrat, kot je seveda mogoče in v terminih, ki vam ustrezajo;
  • o podrobnostih se seznanite ob prijavi!

Osnovne informacije