Z znanjem do boljšega zdravja

S telesno dejavnostjo v jesen

26. 08. 2019
Telesna dejavnost ima ugodne vplive na številne dejavnike zdravja in lahko pomembno zmanjša obolevnost in smrtnost. Med drugim krepi imunski sistem, preprečuje zgodnji začetek večine kroničnih nenalezljivih bolezni v dobi adolescence, izboljšuje spanec in varuje pred razvojem različnih odvisnosti. V mesecu septembru, ko obeležujemo Evropski teden mobilnosti in Evropski teden športa, bo po Sloveniji več aktivnosti z organizirano telesno dejavnostjo.

Redno in zadostno gibanje je še posebej pomembno pri otrocih in mladostnikih, saj vpliva na njihov celostni razvoj. Pri otroku in mladostniku, ki se bo redno in dovolj gibal, bo to pozitivno vplivalo na razvoj in zdravje kosti in sklepov, mišic, srca, žilno-dihalnega sistema, živčnih povezav in motoričnih sposobnosti, pri odraslih pa vse našteto vzdržujemo in preprečujemo propad posameznih struktur. Človek, ki obvlada svoje telo, je s podobo svojega telesa bolj zadovoljen, kar pozitivno vpliva na njegovo samostojnost, samozavest in tudi na njegovo samopodobo. Hkrati se ob telesni dejavnosti naučimo, da so za doseganje uspeha potrebni odločnost, disciplina in nekaj odrekanj.

Telesna dejavnost pozitivno vpliva tudi na razvoj in ohranjanje kognitivnih sposobnosti (prej in lažje si zapomnimo različne vsebine). Redna telesna dejavnost vpliva tudi na splošno dobro počutje in na zdravje, saj krepi imunski sistem, preprečuje zgodnji začetek večine kroničnih nenalezljivih bolezni (srčno-žilnih bolezni, kapi, visokega krvnega tlaka, sladkorne bolezni tipa 2, osteoporoze, raka debelega črevesa ter raka na prsih) v dobi adolescence, izboljšuje spanec in varuje pred razvojem različnih odvisnosti. V kombinaciji z ustrezno prehrano redna telesna dejavnost varuje tudi pred prekomerno telesno težo in debelostjo. Človek naj bi v vseh življenjskih obdobjih sledil načelom zdravega življenjskega sloga in skrbel za aktiven življenjski slog, zdravo prehrano, sprostitev po napornem dnevu, zadosten in zdrav počitek… In ob upoštevanju tega ni pomembno le, da je telesno dejaven v vseh obdobjih svojega življenja, temveč tudi, da je telesna dejavnost redna, primerno intenzivna in da traja dovolj dolgo. Prav zato je telesna dejavnost, ki nas veseli, naložba v zdravje.

S telesno vadbo in gibanjem stopimo tudi v jesen, saj se v septembru in oktobru obetajo dodatne možnosti za organizirano telesno dejavnost.

Od 16. do 22. septembra po vsej Evropi usklajeno poteka Evropski teden mobilnosti, ko bo tudi v našem okolju precej različnih priložnosti s pestrim in raznolikim naborom aktivnosti, na ravni občin in bodo objavljene v medijih. Letos bodo potekale s sloganom »Gremo peš«. Več na povezavi.  V času med 23. in 30. septembrom bo potekal Evropski teden športa. Tudi ta nam na ravni Olimpijskega Komiteja Slovenije prinaša pestro ponudbo. Evropski teden športa je pobuda Evropske komisije za spodbujanje športa in telesne dejavnosti v Evropi. Glavna tema kampanje ostaja #BEACTIVE (ang. bodite aktivni) in v Sloveniji “Bodi aktiven, bodi zdrav”, njen cilj pa je vse ljudi spodbuditi k telesni dejavnosti ne le med tednom športa, temveč vse leto. Izberite med številnimi športno-rekreativnimi vadbami in trenirajte en mesec povsem brezplačno. Več na povezavi. Oktobra nadaljujemo s projektom Simbioza Giba. Poleg njihovih ostalih rednih aktivnosti bo potekala enotedenska vseslovenska akcija, letos med 14. - 21. oktobrom, tokrat s sloganom: » Gibanje je življenje in življenje je gibanje!«. Tudi v tem tednu lahko sodelujete v pestrih in brezplačnih programih za vse generacije. Več na povezavi.