Z znanjem do boljšega zdravja

Rožnati oktober v Novem mestu

05. 10. 2018
Rak dojk spada med najpogostejše rake pri ženskah, za katerega je značilno uspešno zdravljenje, če je le-ta odkrit dovolj zgodaj. V Sloveniji vsako leto za rakom dojk zboli več kot 1300 žensk in okoli deset moških, več kot 400 žensk in nekaj moških pa umre. V namen zgodnjega odkrivanja, pomembnost rednega pregledovanja dojk ter udeleževanja v preventivni presejalni program Dora vsako leto pozdravljamo mednarodni mesec osveščanja raka na dojki, rožnati oktober.
Sodelavke z NIJZ OE Novo mesto smo se z veseljem pridružile Europi Donni pri obeležitvi letošnjega rožnatega oktobra "Tek in hoja za upanje 2018", kjer smo na stojnici izvajale meritve telesne sestave in kratko individualno svetovanje o zdravem življenjskem slogu. Udeležile smo se tudi enournega pohoda skozi jesensko obarvano prestolnico dolenjske regije. Fotografije pohoda si lahko pogledate v galeriji.
 
Evropski kodeks s svojimi 12 priporočili za zmanjšanje ogroženosti z rakom naslavlja ključna tveganja, ki smo jim lahko izpostavljeni v življenju. Z zdravim življenjskim slogom in zmanjševanjem izpostavljenosti dejavnikom tveganja lahko tudi sami poskrbimo za svoje zdravje in prispevamo k preprečevanju kroničnih nenalezljivih bolezni, med katere sodi tudi rak.
12 priporočil proti raku:
1. Ne kadimo
2. Ne kadimo v navzočnosti drugih
3. Vzdržujmo zdravo, normalno telesno težo
4. Vsak dan bodimo telesno dejavni
5. Prehranjujmo se zdravo
6. Omejimo vse vrste alkoholnih pijač
7. Previdni smo pri izpostavljanju soncu
8. Na delovnem mestu se zaščitimo pred nevarnimi snovmi, ki povzročajo raka
9. Varujmo se pred ionizirajočim sevanjem
10. Ženske dojimo svoje otroke
11. Poskrbimo, da bodo naši otroci cepljeni
12. Udeležujmo se organiziranih državnih presejalnih preventivnih programov
 
Več o Rožnatem oktobru 2018 najdete na povezavi. (dodaj link http://www.europadonna-zdruzenje.si/kdo_smo/roznati_oktober_2018)
 
Zapisala: Danijela Čutura Sluga