Z znanjem do boljšega zdravja

Rožnati oktober - mesec boja proti raku dojk

22. 10. 2015
Rožnati oktober je svetovni mesec boja proti raku dojk. V petek, 23. oktobra 2015, od 14. do 20. ure, bo v Citycentru Celje informativno - izobraževalna stojnica, na kateri bodo zdravstveni strokovnjaki na učnem modelu dojk prikazali pravilne načine samopregledovanja dojk.

Razdeljevali bodo zdravstvena gradiva. Organizatorji dogodka so Nacionalni inštitut za javno zdravje, Območna enota Celje, Društvo za boj proti raku regije Celje, JZ Socio - Projektna pisarna Celje Zdravo mesto in Europa Donna - Slovensko združenje za boj proti raku dojk.

Podatki o raku dojk kažejo, da je ta rak ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj. Zato je za zmanjševanje umrljivosti pomembno predvsem zgodnje odkrivanje bolezni ter takojšnje učinkovito zdravljenje. Pomembno vlogo pri odkrivanju raka dojk ima ženska sama, zato zdravstveni strokovnjaki priporočajo redno in pravilno samopregledovanje dojk. Rak dojke je najpogostejši rak pri ženskah v razvitem svetu. V Sloveniji zboli za rakom dojk letno okoli 1200 žensk in okoli 10  moških. V letu 2011 je v Sloveniji za tem rakom zbolelo 1161 žensk in 14 moških. 

V zdravstveni regiji Celje je v letu 2011 za rakom dojk zbolelo 146  žensk in trije moški.