Z znanjem do boljšega zdravja

Rožnati oktober in presejalni programi

18. 10. 2019
Rak dojk spada med najpogostejše rake pri ženskah, za katerega je značilno uspešno zdravljenje, če je le-ta odkrit dovolj zgodaj. V Sloveniji vsako leto za rakom dojk zboli več kot 1.300 žensk in okoli deset moških, več kot 400 žensk in nekaj moških pa jih umre. V namen zgodnjega odkrivanja, pomembnost rednega pregledovanja dojk ter udeleževanja v preventivni presejalni program Dora vsako leto pozdravljamo mednarodni mesec osveščanja raka na dojki, rožnati oktober.

V Evropi in drugod po svetu so rakave bolezni iz leta v leto vse večji javnozdravstveni problem. Z namenom zmanjšanja števila obolelih so se razvili brezplačni preventivni presejalnimi programi, s katerimi lahko odkrivamo raka ali predrakave spremembe še preden se pojavijo simptomi ali znaki bolezni. Zdravljenje večine rakov je namreč uspešnejše, če so odkriti na začetni stopnji razvoja. V Sloveniji se zato izvajajo trije presejalni programi za zgodnje odkrivanje raka, ki jih je že leta 2003 priporočil Svet Evropske zveze: ZORA - zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu; SVIT - zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb in zgodnejših oblik raka na debelem črevesu in danki ter DORA - zgodnje odkrivanje raka dojk.

Namen preventivnega programa Dora je zmanjšati število smrti žensk zaradi raka dojk. Organiziran državni presejalni program in je namenjen zgodnjemu odkrivanju raka dojk. V Program Dora s presejalno mamografijo so vabljene vse ženske v starosti med 50. in 69. let, vsake dve leti. V tem življenjskem obdobju je namreč rak dojk najpogostejši. Presejalna mamografija pa je pomembna, ker pokaže majhne tumorje, ki jih ne zdravnik ne ženska ne moreta še zatipati in je ena najbolj zanesljivih in natančnih metod za ugotavljanje začetnih rakavih sprememb dojk. Tako se rak odkrije veliko prej, preden so vidni in tipni znaki bolezni raka dojk.

Skoraj polovico vseh rakavih bolezni bi bilo mogoče preprečiti z zdravim življenjskim slogom, življenjem v čim manj onesnaženem bivalnem in delovnem okolju, pa tudi z redno udeležbo v presejalnih programih.

Sodelavke NIJZ območna enota Novo mesto smo se tudi v letošnjem letu pridružile Europi Donni pri obeležitvi rožnatega oktobra "Tek in hoja za upanje 2019" in se udeležile enournega pohoda skozi jesensko obarvano prestolnico dolenjske regije. Fotografije pohoda in slavnosnega dela na Glavenem trgu Novega mesa si lahko pogledate v galeriji.

V namen osveščanja in preventive za najpogostejšim rakom pri ženskam smo NIJZ območna enota Novo mesto v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto pripravili stojnico s promocijskimi materialom, ki je namenjen vsem obiskovalcem omenjene Knjižnice.