Z znanjem do boljšega zdravja

Rožnati oktober 2018

09. 10. 2018
»Rožnati oktober je mednarodni mesec osveščanja o raku dojk, ki je najpogostejša oblika raka pri ženskah. Sloveniji vsako leto za rakom dojk zboli več kot 1300 žensk in okoli deset moških, več kot 400 žensk in nekaj moških pa umre. To pomeni, da vsak dan nekje v Sloveniji več kot tri ženske izvedo za diagnozo, vsaj ena pa umre, to pa niso samo številke, to so žene, mame, hčere, prijateljice in sodelavke. Vedeti moramo, da je rak dojk dobro ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj. Zato je za zmanjševanje umrljivosti pomembno predvsem osveščanje, zgodnje odkrivanje in takojšnje učinkovito zdravljenje. V Združenju Europa Donna Slovenija že vrsto let oktobra pripravijo številne aktivnosti, s katerimi želijo obeležiti rožnati oktober, osveščati širšo javnost o raku dojk in opozoriti na pomen zdravega načina življenja in zgodnjega odkrivanja bolezni.

V Združenju Europa Donna Slovenija so letos pozvali slovenske občine, da jih podprejo v prizadevanjih in postanejo njihov partner v osveščanju o pomenu preventive in zgodnjega odkrivanja raka. Za vizualizacijo sodelovanja slovenskih občin v akciji osveščanja pa bodo v komunikacijske aktivnosti vključili fotografije prepoznavnih znamenitosti posameznih občin z rožnatim detajlom.

Že četrto leto zapored bodo v različnih krajih po Sloveniji v rožnate pletenine oblekli drevesa in mimoidoče opozorili, da rak lahko prizadene vsakogar od nas. V akcijo pletenja in kvačkanja pletenin so se vključile ženske iz vse Slovenije.« (Vir: Združenje Europa Donna).

Tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje OE Ravne na Koroškem, Koroško društvo za boj proti raku, Koroški medgeneracijski center, TIC Ravne na Kor.,  Občina Ravne na Koroškem, medgeneracijski center Mežica in Črna, Srednja zdravstvena šola Slovenj Gradec in koroški zdravstveni domovi smo  pristopili k akciji okraševanja dreves v rožnate dekoracije in ozaveščanja občanov in občank o raku dojk. Lanskim drevesom smo na pobudo Občine Ravne dodali še novo podobo najbolj frekventno obiskanih klopi v Grajskem parku na Ravnah, akciji pa so se z veseljem pridružili tudi v drugih lokalnih okoljih: Mežici, Črni, Dravogradu, Slovenj Gradcu, Mislinji…

Na lokacijah z dekoracijami so mimoidočim na voljo informativna in zdravstveno-vzgojna gradiva: Za zdrave dojke , 12 nasvetov proti raku , informacije o Koroškem društvu za boj proti raku http://www.koroskaprotiraku.si ter informativna gradiva o pristopu SOPA, ki v sodelovanju s številnimi deležniki v lokalnih okoljih po Sloveniji naslavlja problematiko tveganega in škodljivega pitja alkohola. Vabljeni tudi k obisku spletne strani  https://www.sopa.si

Na NIJZ OE Ravne smo ob letošnji obeležitvi Rožnatega oktobra večjo pozornost namenili alkoholu, ki je ravno pri raku dojk eden izmed dejavnikov tveganja. Z vidika zdravja in preprečevanja rakavih obolenj se je pitju alkoholnih pijač vsekakor najbolje v celoti izogniti (Evropski kodeks proti raku), v kolikor ne gre drugače, pa je priporočljivo ostati znotraj mej manj tveganega pitja alkohola, pri čemer velja:

  • odrasli zdravi MOŠKI naj ne bi popil več kot 14 meric alkohola na teden (to je povprečno ne več kot 2 merici na dan – npr. ena steklenica piva na dan) in ne več kot 5 meric ob eni priložnosti.
  • za odrasle zdrave ŽENSKE in za vse ljudi nad 65 let starosti velja nižja meja: ne več kot 7 enot na teden (to je: povprečno ne več kot 1 merica na dan) in ne več kot 3 merice ob eni priložnosti.
  • ob tem naj bi bila vsaj en ali dva dni v tednu povsem brez alkohola.

Več foto utrinkov lahko najdete TUKAJ