Z znanjem do boljšega zdravja

Regijsko strokovno srečanja ob mesecu preprečevanja odvisnosti Odprti za nove informacije

07. 12. 2018
Ob mesecu preprečevanja zasvojenosti so Območna enota Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Javni zavod SOCIO Celje in Mestna občina Celje 20. 11. 2018 v okviru Lokalne akcijske skupine za preprečevanje zasvojenosti organizirali strokovno srečanje Odprti za nove informacije, na katerem so spregovorili o problematiki zasvojenosti in o zastrupitvah z drogami.

Strokovnjaki so dobili priložnost za osvetlitev trendov in novosti na področju drog in zasvojenosti ter izmenjavo informacij o obstoječih oblikah pomoči v zdravstvenem sistemu in drugje. Prim. Nuša Konec Juričič je predstavila stanje na področju prepovedanih drog v Sloveniji, doc. dr. Miran Brvar je predaval o zastrupitvah s konopljo in z novimi psihoaktivnimi substancami, Barbara Fidler Vilč pa o sindromu zasvojenosti s psihoaktivnimi substancami in obravnavi v Psihiatrični bolnišnici Vojnik.

Udeleženci so spoznali tudi nekatere lokalne celjske programe, ki delujejo na področju zasvojenosti: Center za preprečevanje in zdravljenje odvisnih od prepovedanih drog, Javni zavod Socio Celje, Inštitut Vir Celje, ambulanto Logout Celje in policijsko upravo Celje.

Udeleženci so v evalvaciji izrazili mnenje, da si podobnih strokovnih vsebin še želijo, pri tem pa so izpostavili predvsem tematiko sintetičnih drog in nekemičnih zasvojenosti.