Z znanjem do boljšega zdravja

Regijska obeležitev Svetovnega dne brez tobaka - 31. 5. in zaključek natečaja » Lepši je svet brez cigaret«

04. 06. 2019
Ob obeležitvi svetovnega dne brez tobaka, 31. maja in zaključku likovno-fotografskega natečaja na temo spodbujanja nekajenja med maladimi »Lepši je svet brez cigaret«, se je v predavalnici NIJZ OE Murska Sobota zbralo veliko število udeležencev. Kljub temu, da v tem času na pomurskih osnovnih šolah potekajo številne zaključne aktivnosti, se je srečanja udeležila večina povabljenih učencev in mentorjev.

Na začetku srečanja smo udeležencem prenesli  sporočilo predstojnice  Zavoda za šolstvo OE Murska Sobota, Irene Kumer,  njene čestitke organizatorjem za  izvedbo natečaja, ter vsem dobitnikom priznanj in nagrad. V prijaznem sporočilu je izrazila tudi zahvalo za  naše poslanstvo  pri delu z mladimi.

Po uvodnem nagovoru Tatjane Krajnc-Nikolić, dr. med. spec. MScPH (UK), predstojnice NIJZ OE MS  se je program srečanja nadaljeval z  ogledom kratkega dokumentarnega  filma, ki je v sklopu strokovnega predavanja dr. Tomaža Čakša iz Nacionalnega  inštituta za javno zdravje »O nemoralnih marketinških prijemih tobačne industrije« .

Tobačna industrija se strateško  usmerja na mlade, razvija  pristope kako jih pridobiti,  ker, če  je mladostnik pahnjen v odvisnost od nikotina ji  bo  plačeval do svoje prezgodnje bolezni  in smrti. Vsa predstavljena dejstva so ključna  za  spodbudo odraslim in odgovornim, da je  na področju promocije nekajenja nujno narediti most med mladimi, ki v času odraščanja raziskujejo,  nabirajo izkušnje pozitivne in negativne, in odraslimi, ki vedo kakšne so posledice kajenja.  Prenos znanja ni dovolj: nujna je interakcija, da odrasli najdemo pravi način kako naj poslušamo, da bomo naše otroke tudi slišali. Za mlade je koristno, da tudi medsebojno izmenjujejo mnenja in stališča, se podpirajo pri krepitvi samopodobe in dobrih odločitvah.

Spodbujanje nekajenja  med mladimi je zelo pomemben del promocije zdravega življenjskega sloga  in zato želimo, da  prispevamo skupaj z drugimi deležniki za boljše zdravje otrok  – bodočih zdravih odraslih, brez odvisnosti od tobaka. Mentorice  in mentorji, koordinatorji Zdravih šol  so  tisti ključni  členi, ki povezujejo naše ideje in jih s pomočjo  izkušenj dela z mladimi udejanijo v  življenje  in uspešne rezultate. 

O tem, kako poteka delo z mladimi , konkretno na področju spodbujanja nekajenja v aktivnosti  kot je ta naš skupni natečaj, sta nam  predstavili mentorici  Andreja Kavaš - OŠ Miška Kranjca Velika Polana in  Ivanka A. Lebar – OŠ Turnišče.

Natečaja na temo spodbujanja nekajenja med mladimi se je udeležilo 132 učencev in 21 mentorjev iz 17 pomurskih šol.  Predstavljamo  nagrajence:

Kategorija: e-fotografija

1. mesto :  Savo Roškar, 6.a., OŠ II Murska Sobota, mentorica: Mateja Trplan

2. mesto:   Lara Žalig 5.r., OŠ Miška Kranjca Velika Polana, mentorica : Andreja Kavaš

3. mesto :  Vanesa Žerdin, 7.r.  OŠ Turnišče, mentorica : Ivanka  A.Lebar in An Julian Fujs, 6. a, OŠ II Murska Sobota, mentorica: Mateja Trplan

Kategorija: likovni izdelek

1. mesto:  Anna Kurnik, 5.r.,  OŠ Mala Nedelja, mentorica: Klaudija Zadravec

2. mesto: Nik Kivač, 7.r. , OŠ Stročja Vas, mentor: Vitomir Kaučič

3. mesto : Špela Povalej, 8.r. , OŠ Kajetana Koviča, Radenci, mentorica: Renata Sporn

Nacionalni  inštitut za javno zdravje je vsem nagrajencem podaril  knjižno nagrado.  Za odraščanje so značilni  uporništvo, raziskovalni duh, radovednost.  Da bi raziskovali prava področja in se odločali za prave smeri,  se zabavali in uzivali v zdravih izbirah so donatorji Zdravilišče Radenci, Doživljajski park Vulkanija in Pustolovski park Bukovniško jezero  nagrajencem natečaja podarili vstopnice za čudovita doživetja med počitnicam, Zavarovalnica  Vzajemna PE Murska Sobota  pa modne majčke .

Na koncu srečanja smo  podelili  zahvale donatorjem in Galeriji Murska Sobota. Ob upokojitvi mentorja Franca Bencaka – Ferija iz OŠ III Murska Sobota smo mu  izročili  priznanje za dolgotrajno uspešno sodelovanje z NIJZ OE Murska Sobota na področju spodbujanja nekajenja med mladimi in osebni doprinos k ustvarjalnosti mladih.

V okviru  obeležitve SDBT  je  bila postavljena razstava likovnih izdelkov v prostorih  NIJZ OE MS in stojnica z  informativnim gradivom.  Razstava izdelkov  v  izložbenem prostoru Galerije Murska Sobota  je  na ogled od 31. maja  do konca junija.