Z znanjem do boljšega zdravja

Prvi primer virusa Zika v Sloveniji ne ogroža javnega zdravja prebivalcev

09. 06. 2016

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) spremljamo primere okužb z virusom Zika. V Sloveniji smo v zadnjem mesecu zaznali en primer okužbe, ki je bil vnešen, kar pomeni da se je zboleli okužil na področju, kjer se virus Zika trenutno širi. Glede na okoliščine vnešeni primer ni predstavljal tveganja za javno zdravje.

Po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) je že več kot 700 vnešenih primerov okužb z virusom Zika v države članice EU/EFTA. Do prenosa v lokalnem okolju z izjemo nekaj opisov spolnega prenosa še ni bilo zaznanih. Tigrasti komar (Aedes albopictus) ni najboljši prenašalec virusa Zike oziroma zagotovo slabši kot komar Aedes aegypti, ki prenaša virus Zika v Južni in Srednji Ameriki, kar je dobra novica.

Več informacij o virusu Zika najdete na naslednji povezavi.

Na NIJZ smo pripravili tudi osnovna zdravstvena priporočila in nasvete za zaščito in ohranitev zdravja za obiskovalce letošnjih olimpijskih iger, ki bodo avgusta 2016 potekale v brazilskem Riu de Janeiru. Najdete jih na naslednji povezavi.