Z znanjem do boljšega zdravja

Program Svit v Mestni občini Kranj

21. 09. 2021
Rak na debelem črevesu in danki je ena izmed redkih rakavih bolezni, ki jo je mogoče preprečiti s presejanjem.

Program Svit je državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb ter raka na debelem črevesu in danki (RDČD). S tem programom zmanjšujemo število na novo zbolelih oziroma raka odkrivamo v zgodnejših stadijih, kar bolniku omogoči lažje in učinkovitejše spopadanje z boleznijo ter posledično izboljša kakovost njegovega  življenja. V Sloveniji poteka od leta 2009, v program pa so povabljeni moški in ženske, stari od 50 do 74 let.

Sodelovanje v programu Svit vsekakor koristi vsakemu posamezniku, ob doseganju ciljne 70 % odzivnosti pa kaže tudi populacijske rezultate, vpliva na padec obolevnosti in umrljivosti tako na nacionalni kot regijski in tudi lokalni ravni.

Medtem, ko je bila v prvem polletju leta 2021 po odzivnosti gorenjska regija na prvem mestu v Sloveniji, pa je  v  Mestni občini Kranj odzivnost znašala 63,4 %, kar je manj od gorenjskega (67,8 %) in manj od slovenskega povprečja (63,9 %). Občina se je po odzivnosti med 18. gorenjskimi občinami uvrščala na predzadnje mesto. Odzivnost žensk (68,9 %) je bila za več kot 10 % višja od odzivnosti moških (57,3 %).

 

Infografika: