Z znanjem do boljšega zdravja

Prireditev ob slovenskem tednu boja proti raku

20. 03. 2018
V petek, 9.3.2018, je na Osnovni šoli Koroški jeklarji potekala prireditev ob slovenskem tednu boja proti raku, ki je letos potekal pod sloganom »Priporočila proti raku naj ne obvisijo v zraku«. Slogan spodbuja k zdravemu življenjskemu slogu in upoštevanju preventivnih ukrepov, s katerimi lahko sami veliko naredimo na področju preprečevanja raka.

Ob prijetnem kulturnem programu so na šoli ob tej priložnosti izžrebali tudi nagrajence programa Slovesna obljuba o nekajenju, ki sodi med programe preprečevanja zasvojenosti in promocijo zdravega življenjskega sloga med otroki in mladostniki v osnovnih šolah.  Program pripravlja Zveza slovenskih društev za boj proti raku v sodelovanju z Zavodom RS za šolstvo.

Kot so program Slovesne obljube o nekajenju opisali na Zvezi slovenskih društev za boj proti raku:

»Kajenju strokovnjaki pripisujejo okrog 20 % smrti za rakom in je tudi ena od najbolj razširjenih razvad. Po Podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje začnejo učenke in učenci kaditi že zelo mladi, zato je program podpisovanja slovesne obljube namenjen učenkam in učencem že od 5. pa vse do 9. razreda osnovne šole. Program pripravljamo skupaj z Zavodom RS za šolstvo že več kot 20 let in je med mladimi in njihovimi vzgojitelji še vedno dobro sprejet. V novembru mesecu v šole pošljemo načrt učne ure, kako naj se razrednik pogovori z učenci o nevarnostih kajenja in o zdravem življenjskem slogu. Pošljemo jim tudi posebne izjave, na kateri se učenke in učenci s podpisom zavežejo, da v tekočem šolskem letu ne bodo prižgali cigarete. Hkrati s to izjavo jim razredniki razdelijo tudi zgibanko z naslovom Življenje je lepo – skrbim za svoje zdravje. V njej so nasveti za zdravje, dodana ji je anketa, ki jo učenci s pravimi rešitvami vrnejo Zvezi. Izmed vseh vrnjenih anket v Tednu boja proti raku na posebni prireditvi v eni od osnovnih šol izžrebamo 100 učencev, ki jih v maju z dvema avtobusoma peljemo na nagradni izlet v Gardaland.«

Celotno fotogalerijo najdete na naslednji povezavi.