Z znanjem do boljšega zdravja

Uporaba zaščitnih mask od 8. 11. 2021 dalje

09. 11. 2021
Nov način uporabe oziroma nošenja zaščitnih mask od 8. novembra 2021 dalje določa vladni odlok.

 

ODLOK o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19 je dostopen na naslednji povezavi.

 

Pri tem navedeni odlok navaja kot izjemo otroke do 6. leta starosti, ne pa več otrok do vključno 5. razreda, izključno ko so v matičnih učilnicah.

 

Kirurške maske in FFP2 maske

Pri izboru ene ali druge maske je ključno, da se maska povsem prilega obrazu,  oz. dobro tesni. V primeru, da maska dobro tesni in se povsem prilega obrazu, je  učinkovitost FFP2 mask  boljša od kirurških in dobro ščiti tudi osebo, ki nosi masko.

 

Meritve filtracijske učinkovitosti

Glede na objavljene podatke je bila najboljša filtracijska učinkovitost FFP2 maske večja od najboljšega rezultata za kirurško masko tipa IIR. Ker so tako kirurške, kot  FFP2 maske medicinski pripomoček svetujemo, da se glede proizvodov, ki so na tržišču, obrnete na Javno agencijo Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP), kjer je dostopnih  več podatkov o učinkovitosti in vrstah kirurških in FFP2 mask, ki so na tržišču, kot tudi podatke o proizvodih, ki so na voljo za otroke.
 

Glede kirurške ali FFP2 maske pri otroku menimo, da je pri izboru ključno, kako se prilega obrazu in da res dobro tesni.

 

Učinkovitosti mask iz blaga je odvisna je od več dejavnikov (vrsta blaga, kroj maske, prileganje…). Meritve učinkovitosti mask iz blaga je v Sloveniji izvedel Inštitut »Jožef Stefan«.​