Z znanjem do boljšega zdravja

Priporočila za učitelje - kako se pogovarjati z otroci o novem koronavirusu?

18. 05. 2020
Že odraslim se je težko prebiti čez številne novice in informacije o novem koronavirusu ne da bi ob tem vsaj občasno čutili nelagodje, če ne že strah in tesnobo. Otrokom pa je v teh trenutkih še težje, saj so tudi sami izpostavljeni tovrstnim informacijam. Mnogi razmišljajo o virusu in so zaradi dogajanj v zvezi z njim zaskrbljeni, čeprav nekateri tega ne pokažejo. Morda ob tem doživljajo celo hude stiske in stres, zato jim je treba pomagati.

Otrokom prisluhnite in jih spodbujajte pri izražanju svojih misli in občutkov

 

Prisluhniti skrbem in pomislekom otrok. Ugotovite, koliko o koronavirusu že vedo in preverite, kako so informacije pridobili. Odgovarjajte na vprašanja na razumljiv, jasen in letom primeren način, vendar jih ne preobremenjujte s preveč informacijami naenkrat. Spodbujajte jih, da izrazijo svoje misli in občutke. Pogovorite se o tem in jim pojasnite, da so morebitni občutki tesnobe, strahu in žalosti povsem normalna reakcija na dane razmere. Izogibajte se črnogledosti.

 

Če nimate vseh odgovorov jih skupaj poiščite in jim tako pokažite, kje iskati preverjene informacije

 

Pri odgovarjanju na njihova vprašanja bodite iskreni in če nimate vseh odgovorov na zastavljena vprašanja, izkoristite priložnost in jih z otroci poiščite skupaj ter jim tako pokažite, kje lahko poiščejo preverjene informacije na spletu.

 

Zagotovite jim občutek varnosti in jim razložite, da bo zanje dobro poskrbljeno

 

Otroke povejte, da bodo njihove družine, učitelji in drugi, ki skrbijo zanje, poskrbeli, da bodo varni in zdravi. Prav tako jim povejte, da si zdravstveni in drugi strokovni delavci, kakor tudi politiki na lokalnih in nacionalnih ravni vsakodnevno močno prizadevajo, da zaščitijo in ohranijo njihovo zdravje.

 

Poudarite, da imajo pri preprečevanju širjenja novega koronavirusa tudi sami pomembno vlogo in jim dajte občutek nadzora

 

Otrokom povejte, da lahko sami veliko prispevajo pri ohranjanju svojega zdravja in zdravja drugih, če upoštevajo osnovne ukrepe preprečevanja širjenja koronavirusa. Predstavite jim koncept socialne distanciranja in jih nanj

večkrat spomnite. Torej, da so pozorni na to, da so v primerni razdalji od svojih sošolcev in prijateljev, se izogibajo dotikanju ljudi, če to ni treba oziroma dotike omejijo na ožje družinske člane, se izogibajo večjim množicam

itd. Poudarite tudi pomembnost rednega umivanja rok in izogibanja dotikanju obraza z nečistimi rokami ter higiene kašljanja in kihanja.

 

Opazujte duševno zdravje otrok 

 

Starši in pedagoški delavci naj se obrnejo na strokovnjake, če pri otrocih opazijo vedenjske in čustvene

 

spremembe, kot na primer: razdražljivost, agresivnost, nočne more, izogibanje šoli, slaba koncentracija, umik od

 

dejavnosti in prijateljev itd.

 

Kako lahko preprečimo širjenje novega koronavirusa:

https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/plakat_navodila_preprecitev-sirjenja.pdf

Nasveti za umivanje rok:

https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/navodila_higiena-rok_zdravstveni-delavci.pdf

Pravilna higiena kihanja in kašljanja:

https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/navodila_higiena-kaslja_0.pdf

 

 

VIRI POMOČI:

Telefon za pomoč v stiski

Za podatke o ustreznih oblikah pomoči ali samo za podporo in pogovor se lahko obrnete tudi na spodnji telefon za pomoč v stiski:

TOM telefon za otroke in mladostnike 116 111 (vsak dan med 12. in 20. uro) Klic je brezplačen.

Internet kot podporni medij ob duševni stiski:

#tosemjaz – spletni portal namenjen otrokom in mladostnikom www.tosemjaz.net.

Spletna postaja za razumevanje samomora in pomoči, ki je na voljo. www.zivziv.si