Z znanjem do boljšega zdravja

Priporočila za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2

24. 02. 2021
Vsak od nas lahko prispeva k izboljšanju epidemiološke situacije tako, da se ravna po osnovnih priporočilih za preprečevanje širjenje okužb z virusom SARS-CoV-2. Z upoštevanjem vsakodnevnih preventivnih ukrepov delujemo odgovorno in tako zaščitimo sebe in druge.

Pomembno je, da v primeru bolezenskih znakov in simptomov (kot so na primer nahod, slabo počutje, bolečine v mišicah, povišana telesna temperatura, kašelj), ostanemo doma in se po telefonu posvetujemo s svojim izbranim zdravnikom ter upoštevamo njegova navodila.

V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

Več nasvetov za zračenje najdete na naslednji povezavi.

Izogibamo se tesnih stikov z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni. Tudi sicer pri srečevanju z drugimi upoštevamo pravilo fizičnega distanciranja ter upoštevajmo varno razdaljo 1,5 oziroma 2 metra.

Redno in temeljito si umivamo roke z milom in vodo. V primeru, da voda in milo nista dostopna, si roke razkužimo z namenskim razkužilom za roke. Vsebnost etanola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Nasveti za umivanje rok so dostopni na naslednji povezavi.

Ne dotikamo se obraza (oči, nosu in ust) z nečistimi/neumitimi rokami.

Upoštevamo pravilno higieno kašlja (preden zakašljamo/kihnemo, si pokrijemo usta in nos s papirnatim robčkom ali zakašljamo/kihnemo v zgornji del rokava). Papirnat robček po vsaki uporabi odvržemo med odpadke in si nato umijemo roke z milom ter vodo. Več nasvetov najdete na naslednji povezavi.

Pri uporabi mask je treba upoštevati pravilno namestitev in odstranitev maske ter upoštevati načelo nedotikanja maske med uporabo. Prikaz pravilne namestitve in odstranitve maske najdete na naslednji povezavi.

Poleg tega poskrbimo za higiensko ravnanje v gospodinjstvu, kar pomeni da:

  • Za čiščenje površin uporabljamo vodo in običajna čistilna sredstva.
  • Večkrat očistimo površine, ki se jih pogosto dotikamo (npr. kljuke, mize, kuhinjski pult, nočne omarice, straniščno školjko, pipe umivalnikov, telefoni, tipkovnice ipd.).
  • Odpadke iz gospodinjstva odlagamo kot običajno.
  • Po vsakem ravnanju z odpadki in/ali čiščenju si temeljito umijemo roke z milom ter vodo.
  • Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov. Prostor prezračimo za pet do deset minut večkrat na dan.