Z znanjem do boljšega zdravja

Priporočila za izbiro in nošenje šolske torbe

23. 08. 2018
September je tik pred vrati in z njim tudi vstop v šolske klopi ter izbira šolske torbe. Vsem bodočim šolarjem in njihovim staršem želimo olajšati izbiro, zato smo sodelavke NIJZ OE Novo mesto skupaj s Knjižnico Mirana Jarca Novo mesto pripravili zdravstveni kotiček, kjer lahko vsi obiskovalci pridobijo osnovne informacije in priporočila, na katera morajo paziti pri izbiranju šolske torbe.

Priporočila pri izbiranju šolske torbe:

1. Izberimo torbo, ki ustreza šolarjevi konstituciji (tako kot obutev, ta ne sme biti prevelika) in potrebam (v torbo naj gre poleg osnovnih potrebščin tudi mapa, če jo potrebuje). Pozorni bodimo pri izbiri prave velikosti (ne prevelika in ne premajhna), primernih zračnih materialov, odsevnih dodatkov  in dovolj nizki teži same torbe. Hrbtišče naj  bo anatomsko oblikovano, naramnice podložene, široke in iz nedrsečih materialov. Dobre torbe imajo naramnici povezani s sponkami v višini prsi in trebuha, ki poskrbita za dobro prileganje telesu.

2. Torba naj bo na hrbtu ustrezno nameščena (ne previsoko in ne prenizko), šolar naj jo vedno nosi na obeh ramenih tako da se torba prilega križni krivini.

3. Šolarje podučimo o dvigovanju in odlaganju torb. Tudi športne in glasbene torbe naj bodo takšne, da jih nosimo na obeh ramenih. Omejimo in izogibajmo se uporabi torbe na koleščkih.

4. Torbo naj se večkrat pregleda in ugotovi ustreznost in potrebnost vsebine. Mape, učbeniki, zvezki in ostale potrebščine naj bodo organizirane po velikosti (ob hrbtnem delu večje in težje stvari, navzven pa vse manjše in lažje).

5. Napolnjena torba naj ne presega 10% šolarjeve telesne mase.

Priporočila so nastala in bila predstavljena v okviru NIJZ in vsebine za vodje timov v Mreži zdravih šol.

Zapisala:

Brigita Zupančič-Tisovec, dipl. fizot., spec,

NIJZ OE NM

Vsem šolarjem želimo pogumen in uspešen korak v novo šolsko leto.