Z znanjem do boljšega zdravja

Priporočila za čiščenje in ravnanje z odpadki v domači oskrbi pri ljudeh s COVID-19 (ali sumom na COVID-19)

08. 04. 2020
Ta priporočila so namenjena bolnikom s COVID-19 ali sumom na COVID-19, ki morajo ostati doma v samoizolaciji.
  • Za čiščenje površin uporabite vodo in običajna čistilna sredstva.
  • Večkrat očistite površine, ki se jih pogosto dotikate (npr. kljuke, mize, straniščno školjko, pipe umivalnikov ipd.).
  • Osebne odpadke (npr. uporabljene robčke) ter odpadke od čiščenja prostorov (npr. krpe za enkratno uporabo), je treba odložiti v plastično vrečo za odpadke in jo, ko je polna, tesno zavezati. Vsebine vreč ne tlačite in se odpadkov po odlaganju v vrečo ne dotikajte več. To vrečo nato namestite v drugo plastično vrečo za odpadke in tudi to tesno zavežite. Vrečo je treba postaviti ločeno od ostalih odpadkov (npr. v predprostor, na balkon, na teraso). Shranjena mora biti na varnem mestu, stran od otrok in živali. To vrečo ločeno hranite vsaj 72 ur, preden jo odložite v zunanji zabojnik za mešane komunalne odpadke (preostanek odpadkov). Napolnjenih, povezanih, označenih vreč z odpadki se nikoli ne odpira.
  • Druge gospodinjske odpadke odložite kot običajno.
  • Po vsakem ravnanju z odpadki in/ali čiščenju si temeljito umijte roke z milom ter vodo.

 

Navodila za čiščenje in razkuževanje prostorov izven zdravstvenih ustanov (pisarne, uradi, transportna sredstva, šole, kontrolne točke na državnih mejah itd.), v katerih se je zadrževal bolnik s potrjeno okužbo s SARS-CoV-2, so dostopna na naslednji povezavi.


V času epidemije zaradi bolezni COVID-19 je kakršnokoli dotikanje odloženih odpadkov strogo odsvetovano. Brskanje po smeteh ter zabojnikih lahko povzroči širjenje okužb, tudi z novim koronavirusom SARS-CoV-2. Le s spoštovanjem vseh navodil bomo preprečili širjenje bolezni COVID-19.


 

Datoteke: