Z znanjem do boljšega zdravja

Priporočila proti raku naj ne obvisijo v zraku

14. 02. 2019
V torek, 5. februarja 2019, je od 10. ure dalje v prostorih Marnberškega hotela v Radljah ob Dravi potekala delavnica o Evropskem kodeksu proti raku, ki so jo izvedli sodelavci NIJZ OE Ravne in člani Koroškega društva za boj proti raku. Namenjena je bila članom združenja Šent Radlje in občanom Radelj ob Dravi. Namen delavnice je bil ozaveščanje o pomembnih dejavnikih, ki vplivajo na pojavnost najpogostejših vrst raka. Zdravnica Ivica Podrzavnik je spregovorila o pomenu samopregledovanja dojk in mod, udeleženci pa so lahko s pomočjo modelov tudi praktično preizkusili, na kakšne spremembe morajo biti pri samopregledovanju še posebej pozorni.

Predavanje je bilo izvedeno v okviru projekta Priporočila proti raku naj ne obvisijo v zraku, ki ga vodi Zveza slovenskih društev za boj proti raku v sodelovanju z Onkološkim inštitutom Ljubljana in Ministrstvom za zdravje RS.

Projekt informira širše prebivalstvo z nasveti Evropskega kodeksa proti raku. Ta dokument vsebuje 12 preprostih priporočil, s katerimi si lahko vsak dokazano zmanjša tveganje za razvoj raka (več lahko izveste na naslednji povezavi).

Predstavniki regijskega društva za boj proti raku in sodelavci NIJZ OE Ravne na delavnicah predstavijo Evropski kodeks proti raku in natančneje pojasnijo, kaj lahko ljudje storijo sami, da si čim bolj zmanjšajo ogroženost za razvoj raka in drugih kroničnih nenalezljivih bolezni.

Zakaj je takšno sodelovanje nadvse pomembno? Breme raka se iz leta v leto veča – ne le pri nas, temveč povsod po svetu. Po podatkih Registra raka RS v Sloveniji za njim zboli več kot 14.000 ljudi na leto;  pričakujemo lahko celo, da bo v generaciji, rojeni 2014, do 75. leta starosti za rakom zbolel eden od dveh moških in ena od treh žensk.

Ali veste, da bi bilo mogoče skoraj polovico vseh rakavih bolezni preprečiti? Zdrav življenjski slog, cepljenje pred okužbo s HPV in virusom hepatitisa B, redna udeležba v presejalnih programih za raka ter življenje v čim manj onesnaženem bivalnem in delovnem okolju imajo na zdravje prebivalstva velik vpliv.

Naredite torej še danes vsaj majhen korak za svoje zdravje in k temu spodbudite tudi svoje bližnje.