Z znanjem do boljšega zdravja

Priporočila potnikom in nosečnicam glede virusa Zika

15. 09. 2016
V nekaterih državah Južne in Srednje Amerike, Karibskega otočja ter nekaterih delih Azije in Pacifiških otokih se že več mesecev soočajo z virusom Zika. Epidemija je najobsežnejša v Braziliji, kjer bodo avgusta 2016 potekale poletne olimpijske igre. Ker bodo na ta velik dogodek odpotovali tudi slovenski potniki, na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) svetujemo preventivno ravnanje in primerno zaščito.

Do sedaj smo v Sloveniji zabeležili dva primera okužbe z Zika virusom. V zadnjem primeru se je obolela oseba okužila v Srednji Ameriki, klinični simptomi pa so se začeli in izzveneli še pred vrnitvijo v Slovenijo. Obolela oseba ne predstavlja tveganja za javno zdravje.

Zaradi pogostejšega potovanja na omenjena območja lahko v prihodnjih mesecih pričakujemo več vnesenih primerov okužb z virusom Zika. Vsem potnikom, ki potujejo v države, kjer je epidemija virusa Zika, svetujemo, da se natančno pozanimajo glede stanja v državi. Nosečnicam in tistim, ki načrtujejo nosečnost, odsvetujemo obisk olimpijskih iger in območij z epidemijo virusa Zika.

Edina možna zaščita pred boleznijo je zaščita pred piki komarjev: obleka, repelent, zaščitne mreže (komarniki). Okužba pogosto poteka povsem brez simptomov – z virusom se sicer okužimo, bolezenski znaki (kot so vročina, slabo počutje) pa se ne pojavijo. Potek bolezni je pri večini blag, težave z zdravjem običajno izzvenijo v nekaj dneh ali največ po enem tednu.

 

Priporočila za nosečnice in tiste, ki načrtujejo nosečnost:

Okužba z virusom Zika je zlasti nevarna za nosečnice, saj je povezana s slabimi izidi nosečnosti (splav) in resnimi posledicami pri plodu (mikrocefalija). Zato nosečnicam in tistim, ki načrtujejo nosečnost:

  • odsvetujemo potovanje na olimpijske igre ali para–olimpijske igre. Če je potovanje nujno potrebno, svetujemo pogovor z zdravnikom ali ginekologom ter dosledno zaščito pred piki komarjev;
  • priporočamo, da se moški po povratku z območij, kjer je prisoten virus Zika, z namenom zaščite noseče partnerice in razvijajočega se ploda vzdržijo spolnih odnosov ali dosledno uporabljajo kondom celo nosečnost;
  • ženske, ki načrtujejo nosečnost, naj počakajo z nosečnostjo vsaj 6 mesecev po svoji ali partnerjevi vrnitvi domov, tako v primeru bolezni, kot tudi, če partner ni imel simptomov okužbe z virusom Zika.

 

Priporočila glede spolnih odnosov v primeru, da partnerica ni noseča:

Zaradi možnosti spolnega prenosa virusa Zika tudi sicer svetujemo osebam (ki so ali niso imele simptomov okužbe z virusom Zika), uporabo kondoma pri spolnih odnosih z žensko  ali moškim spolnim partnerjem vsaj 6 mesecev po vrnitvi z območij, kjer je prisoten virus Zika,  ali da se vsaj 6 mesecev po vrnitvi domov vzdržijo spolnih odnosov.

Bolj podrobne informacije o Zika virusu so dostopne na naslednji povezavi.

Več zdravstvenih priporočil za obiskovalce olimpijskih iger je na voljo na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje na naslednji povezavi.

Na NIJZ bomo še naprej pozorno spremljali situacijo v zvezi z virusom Zika in prilagajali priporočila za potnike. Vse potrebne informacije bomo redno objavljali na spletni strani NIJZ.