Z znanjem do boljšega zdravja

Priporočeni dnevni vnosi vitaminov in mineralov

26. 03. 2013
Potrebe po vitaminih in mineralih so od človeka do človeka in od dneva do dneva različne in odvisne od različnih zunanjih in notranjih vplivov. Priporočila po svoji definiciji pokrivajo potrebe skoraj vseh (98%) oseb znotraj skupine zdravih posameznikov.

Pri posamezniku je priporočena le tista količina, s katero pokrije potrebe za določene hranilne snovi. Ob vsakodnevnem vnosu hranilnih snovi v količini priporočil je malo verjetno, da bi bila preskrbljenost premajhna. Če neke snovi vnašamo manj od priporočene količine, zato še ni mogoče sklepati, da bi je primanjkovalo, temveč se samo povečuje verjetnost nezadostnega vnosa.

Pri referenčnih vrednostih gre za količine hranil, za katere domnevamo, da pri skoraj vseh posameznikih v obravnavanih populacijskih skupinah omogočajo njihovo polno storilnost in ščitijo pred prehransko pogojenimi zdravstvenimi okvarami. Poleg tega naj omogočajo nastanek telesnih rezerv hranil, ki so ob nenadnih povečanjih potreb na voljo takoj in brez ogrožanja zdravja. Izkušnje kažejo, da to velja za dane referenčne vrednosti za zdrave osebe v Srednji Evropi. Navedene referenčne vrednosti pa se ne nanašajo na preskrbo bolnikov in rekonvalescentov, prav tako ne veljajo za osebe z motnjami prebave in presnove ter za osebe, ki so odvisne (npr. od alkohola) ali ki redno jemljejo zdravila. Za te osebe je potrebno individualno prehransko medicinsko svetovanje in spremljanje.
 

Celoten dokument z naslovom Referenčne vrednosti za vnos vitaminov in mineralov - tabelarična priporočila za otroke, mladostnike, odrasle in starejše je dostopen na naslednji povezavi.