Z znanjem do boljšega zdravja

Preventivno cepljenje proti gripi: Varna vsakoletna zaščita

25. 11. 2016
Cepljenje proti gripi je učinkovit in varen način, da zaščitimo sebe in bližnje pred okužbo in zdravstvenimi zapleti, ki jih gripa lahko povzroča. V ambulanti Območne enote Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje je cepljenje možno vsak delovni dan, od ponedeljka do petka, od 8. do 12. ure. Cepiti se je treba vsako leto z enim odmerkom cepiva, za otroke, mlajše od devet let, ki se prvič cepijo proti gripi, pa sta potrebna dva odmerka. Posameznik, ki se cepi, bo pred okužbo zaščiten že približno dva tedna po cepljenju. Zaščita je učinkovita in traja več mesecev.

»Cepljenje običajno mine brez stranskih učinkov, najpogosteje se na mestu vboda pojavita rdečina in lokalna bolečina. Cepljenje proti gripi je koristno, saj ščiti tako posameznika kot skupnost. Pri najbolj ogroženih skupinah zmanjšuje tveganje za smrt zaradi bolezni same ali njenih zapletov. Gripa je nevarna zaradi možnosti pojava epidemij in resnih zdravstvenih zapletov, ki se najpogosteje izrazijo kot virusne in bakterijske pljučnice. Cepljenje priporočamo vsem prebivalcem, še zlasti bolj ogroženim skupinam: starejšim od 65 let, kroničnim bolnikom in njihovim družinskim članom, majhnim otrokom in njihovim družinskim članom, nosečnicam, ljudem, ki čakajo na sprejeme na bolnišnično zdravljenje ter zdravstvenim in drugim delavcem, ki so pomembni za delovanje različnih dejavnosti. Cepi se lahko vsakdo, razen oseb, ki imajo dokazano alergijo na sestavine cepiva. Cepimo tudi dojenčke, starejše od šestih mesecev,« je povedala prim. dr. Alenka Trop Skaza, dr. med., specialistka epidemiologije, vodja Območne enote Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Cena cepljenja proti gripi znaša 12 evrov, za kronične bolnike in starejše od 65 let pa 7 evrov. Cepljenje lahko opravimo pri izbranih zdravnikih in v vseh ambulantah območnih enot Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Gripa se hitro širi v zaprtih, neprezračenih prostorih. »Gripa je akutna virusna bolezen dihal, ki se zelo hitro širi, saj spada med kapljične okužbe. Kužne kapljice nastanejo ob kihanju, kašljanju in govorjenju. Lahko se prenaša z neposrednim stikom, najpogostejši pa je prenos okužbe po zraku. Bolezen se kaže z nenadno visoko vročino, utrujenostjo, glavobolom, bolečinami v žrelu in mišicah. Kadar zbolimo, ostanemo doma, počivamo in pijemo tople napitke, visoko vročino pa znižujemo z zdravili za zniževanje temperature. Gripe ne zdravimo z antibiotiki,« je še pojasnila prim. dr. Alenka Trop Skaza. V Sloveniji vsako leto zaradi gripe zboli tudi do 10 odstotkov prebivalcev, kar pomeni do 200.000 posameznikov. Tveganje za okužbo z virusi gripe in drugimi  prehladnimi virusi zmanjšujemo tudi z vsakdanjimi preventivnimi ukrepi: z rednim in temeljitim umivanjem rok, z rednim prezračevanjem prostorov, z mokrim čiščenjem površin in predmetov, zlasti tistih, ki gredo skozi veliko rok. Za dobro počutje skrbimo z zdravo prehrano in gibanjem na svežem zraku. Zadrževanju v natrpanih prostorih, vključno z nakupovalnimi centri, se skušajmo izogniti. Splošna priporočila za preprečevanje gripe so dostopna na spletnem naslovu Nacionalnega inštituta za javno zdravje na naslednji povezavi.

Hkrati s cepljenjem proti gripi je možno opraviti tudi cepljenje proti pnevmokoknim okužbam.