Z znanjem do boljšega zdravja

Preventivna akcija “Otroci za varnost v prometu”

10. 11. 2017
Na Območni enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje Kranj bomo tudi letošnje leto, v okviru aktivnosti, ki jih izvajamo na področju zmanjševanja škode zaradi alkohola, izvedli preventivno akcijo “Otroci za varnost v prometu”. Z akcijo želimo senzibilizirati različne javnosti za problematiko alkohola v prometu. Alkohol ter vožnja pod vplivom je še vedno eden izmed glavnih dejavnikov tveganja za nastanek prometne nesreče. Zaradi alkohola se zmanjšujejo naše sposobnosti varnega sodelovanja v prometu: zaznava, predvidevanje, presoja, odločanje in končna izvedba ustreznega ravnanja.

Alkohol v prometu je odraz širšega okolja in je hkrati javno zdravstveni problem. Poleg nadzora in kaznovanja so zato izrednega pomena opozarjanje nanj, ozaveščanje in izvajanje številnih preventivnih aktivnosti. Pomembno je, da se v družbi jasno izoblikuje mnenje, da je alkohol splošni problem in da je potrebna ničelna toleranca do alkohola v prometu v vseh vlogah, med vozniki kot tudi pešci in kolesarji.

Zato nikoli ne vozite pod vplivom alkohola niti se ne vozite z voznikom, ki je pil alkohol. Tudi pri pešcih in kolesarjih je alkohol dejavnik tveganja, saj je vsako leto nekaj pešcev in kolesarjev, ki so utrpeli hude posledice v prometnih nesrečah zaradi alkohola.

                                  Vozniki, otroci vam na prijazen način sporočajo, da vedno vozite trezni.

V okviru akcije smo v začetku septembra razpisali likovni natečaj za osnovne šole. Otroci so se z mentorji pogovarjali o problematiki alkohola v prometu in preprečevanju nesreč. Na to temo so pripravili tudi likovne izdelke z namenom, da s svojimi sporočili potrkajo na vest odraslih ter jih opozorijo na nezdružljivost pitja alkohola in vožnje. Letos je v natečaju sodelovalo 10 osnovnih šol in podružnic na Gorenjskem in pod mentorstvom 36 pedagoških delavcev je ustvarjalo okoli 700 otrok.

 

Zaključek akcije bo letos simbolično potekal na petih lokacijah:

v petek, 10. 11. 2017 med 8:45 in 10:45 uro v bližini OŠ Jakoba Aljaža v Kranju

v ponedeljek, 13.11.2017 med 9:30 in 11:30 v bližini OŠ A.T. Linharta PŠ Mošnje v Mošnjah pri Radovljici

v ponedeljek, 13.11.2017 v bližini OŠ Bistrica v Tržiču

v ponedeljek, 13.11.2017 v bližini OŠ Koroška Bela na Koroški Beli

v ponedeljek, 13.11.2017 v bližini OŠ Škofja Loka – mesto v Škofja Loki

 

Predstavniki Policijskih postaj Kranj, Jesenice, Škofja Loka in Radovljica ter predstavniki Postaje prometne policije Kranj bodo izločali voznike iz prometa, izvajali kontrolo prometa ter test alkoholiziranosti voznikov.

Po končani kontroli bodo k voznikom pristopili učenci omenjenih osnovnih šol ter jim podelili risbico s sporočilom in knjižico o škodljivosti alkohola. Hkrati jim bodo zaželeli srečno in varno vožnjo brez alkohola. Otroci bodo spoznali delo policistov, njihovo službeno vozilo in še kaj,..

S to akcijo se v Območni enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje Kranj, v sodelovanju z omenjenimi Policijskimi postajami, Postajo prometne policije, osnovnimi šolami na Gorenjskem, pridružujemo akcijam v mesecu novembru za zmanjševanje škodljive in tvegane rabe alkohola v povezavi z varnostjo v cestnem prometu.

                                               

Dodatne informacije:

Območna enota Nacionalnega inštituta za javno zdravje Kranj

Ria Jagodic, koordinatorka akcije

Telefon: 04 2017 196; ria.jagodic@nijz.si