Z znanjem do boljšega zdravja

Preskrba s cepivom proti gripi

11. 01. 2018
Cepiva proti gripi za odrasle trenutno nimamo na zalogi. Vsi izvajalci cepljenja, ki so nam posredovali naročilnico za cepivo proti gripi do 10. januarja 2018 so že prejeli cepivo glede na naročilo oziroma bodo prejeli cepivo v naslednjih dneh. Zaradi povečanega povpraševanja cepljenja proti gripi smo preverili možnost dodatnega nakupa cepiva in dodatnih 7.000 odmerkov cepiva bi lahko predvidoma prejeli v dveh tednih.

Vsako leto po koncu sezone gripe Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) prejme naročila za cepivo proti gripi od izvajalcev cepljenja za naslednjo sezono. Cepivo proti gripi naročimo glede na naročila izvajalcev cepljenja, s tem da se upoštevajo tudi pretekle sezone. Vsako leto naročimo tudi nekaj dodatnega cepiva (letos je bilo do sedaj naročenih dodatnih 15.000 odmerkov cepiva).

V letošnji sezoni je povpraševanje po cepivu proti gripi bistveno večje kot v lanski sezoni. Samo v zadnjih treh dneh smo izdali več cepiva proti gripi kot v lanski sezoni v decembru 2016 in januarju 2017 skupaj. Letos smo izdali že več kot 97.000 odmerkov cepiva proti gripi. V lanski sezoni, sezoni 2016/2017 naj bi se cepilo 62.830 oseb. Preliminarno poročilo NIJZ najdete na naslednji povezavi.