Z znanjem do boljšega zdravja

Predavanja iz sklopa »Kako ohraniti vitalnost« za člane Univerze za starejše - RIC Novo mesto

28. 03. 2018
V mesecu januarju 2018 smo začele sodelavke NIJZ OE Novo mesto sodelovati z Razvojno izobraževalnim centrom Novo mesto in sicer so nas povabili na četrtkova srečanja za člane Univerze za starejše. Vsak mesec smo/bomo namreč izvedle po eno predavanje na temo »Kako ohraniti vitalnost«.

Prva izmed predstavljenih javnozdravstvenih vsebin je nosila podnaslov »Telesna dejavnost za zdravje«. Udeleženci so ta dan izvedeli zakaj in kaj je pomembno pri zdravi telesni dejavnosti čez vsa življenjska obdobja, hkrati pa so spoznali kar nekaj razgibalnih vaj in vaj za krepitev ravnotežja ter koordinacije.

Druga vsebina je nosila naslov »Kako lahko poskrbimo za svoje zdravje?«, kjer so bili udeležencem predstavljeni pomembni vidiki skrbi za lastno zdravje, pomen zdravega življenjskega sloga ter preventivni programi za odrasle, ki so sistemsko urejeni na ravni naše države (ZORA, DORA, SVIT). Udeleženci so se seznanili tudi v vsebinami, ki jih pokrivajo Zdravstveno vzgojni centri po zdravstvenih domovih.

Na tretjem srečanju, ki je bilo izpeljano v mesecu marcu smo se posvetili skrbi za duševno zdravje, spoprijemanju s stresom in učenju čuječnosti v vsakdanjem življenju. Upokojenci, člani Univerze za starejše so srečanje popestili s pozitivnim naravnanjem, sodelovanjem in pokazali, da je skrb za naše duševno zdravje še kako pomembna za naše celostno zdravje in dobro počutje – s samim seboj in drugimi.