Z znanjem do boljšega zdravja

Praznik mesta Ravne na Koroškem

22. 10. 2018
Sodelavci Območne enote Ravne na Kor. Nacionalnega inštituta za javno zdravje smo se v sodelovanju s Koroškim društvom za boj proti raku, že tradicionalno aktivno pridružili obeležitvi praznika mesta Ravne na Koroškem. Z udeleženci prireditve smo delili lepe misli in jim približali zdravstveno-vzgojne vsebine.

»Praznik mesta Ravne na Koroškem zaznamujemo v spomin na ustanovitev prvega odbora OF, ki se je zgodil 12. oktobra 1942.

 Na platoju pred DTK pa je potekala svečana prireditev, ki se je pričela ob 13. uri s prihodom praporščakov na prizorišče prireditve in ob zvokih Pihalnega orkestra železarjev Ravne, ki je zaigral slovensko himno.

Slavnostni govornik je bil župan Občine Ravne na Koroškem dr. Tomaž Rožen, ki je nagovoril zbrane občane, spregovoril o delih in projektih, ki se izvajajo v občini, se zahvalil vsem, ki ohranjajo spomin na ustanovitev prvega odbora OF, ter zaželel prijetno praznovanje praznika mesta Ravne.   

Gimnazijci so pripravili tudi pečenje palačink s sončno energijo (fizikalni poskus). Dijaki Srednje šole pa so na svojem razstavnem prostoru pripravili predstavitev svojih izdelkov s področij strojništva, računalništva, elektrotehnike in robotike.

Za najmlajše pa je bilo poskrbljeno v različnih kotičkih, ki so jih pripravila številna domača društva, ki so se predstavila tudi na stojnicah. To so društva, ki v občini s svojo dejavnostjo ustvarjajo veliko lepega za ljudi.« (povzeto po Danica H., celoten prispevek dostopen na www.ravne.si)

Nacionalni inštitut za javno zdravje OE Ravne na Kor. se je v sodelovanju s Koroškim društvom za boj proti raku, že tradicionalno aktivno pridružil  obeležitvi praznika mesta Ravne na Kor.. Tako smo občanom in občankam na stojnici nudili zdravstveno vzgojna in informativna gradiva, na modelu dojk in mod predstavljali pravilne tehnike samopregledovanja, s katerim lahko sami veliko naredimo za pravočasno odkrivanje morebitnih (pred)rakavih sprememb. Obiskovalcem, ki so jih zanimale posamezne vsebine, smo podrobneje predstavili aktivnosti, ki jih bodisi izvajamo/koordiniramo na NIJZ, ali pa jih izvajajo druge organizacije, aktivnosti pa so pomembne za naše zdravje:

  • pristop SOPA, ki v Sloveniji naslavlja problematiko tveganega in škodljivega pitja alkohola;
  • program SVIT- državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki;
  • program ZORA - državni program zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb materničnega vratu;
  • program DORA – državni presejalni program za raka dojk;
  • program »To sem jaz« - program promocije duševnega zdravja med mladimi;
  • spletni portal Prehrana.si - nacionalni portal o hrani in prehrani;
  • Evropski kodeks proti raku – nasveti, kako živeti, da bi kar najbolj zmanjšali individualno ogroženost pojava rakavih obolenj.

Več informacij o posamezni temi lahko najdete s pomočjo aktivnih povezav v besedilu.