Z znanjem do boljšega zdravja

Pravočasno se zaščitimo pred klopi, saj lahko prenašajo bolezni

24. 03. 2016
Slovenija je eno najbolj ogroženih območij v Evropi zaradi okuženosti klopov z virusom klopnega meningoencefalitisa (KME), Koroška pa regija, kjer je pojavnost te bolezni med najvišjimi. V letu 2014 je bila incidenca KME v regiji (število obolelih/100.000 prebivalcev) 12.4, kar nas uvršča na sam vrh ogroženosti v državi. Najučinkovitejša zaščita pred KME je preventivno cepljenje.

Pomlad je čas prebujanja narave, ki kar vabi, da številne aktivnosti prenesemo na prosto. Naše aktivnosti zunaj štirih sten imajo navadno veliko pozitivnih učinkov, lahko pa predstavljajo tudi določena tveganja za naše zdravje. Eno od takih je s klopnim meningoencefalitisom okužen klop. 

Slovenija sodi med države, kjer obstaja visoka verjetnost okužbe s povzročitelji bolezni, ki jih prenašajo klopi. Najpogostejša med njimi je lymska borelioza, sledi ji klopni meningoencefalitis (KME), proti kateremu pa se lahko učinkovito zaščitimo s cepljenjem. Hkrati je  Slovenija eno najbolj ogroženih  območij v Evropi zaradi okuženosti klopov z virusom klopnega meningoencefalitisa, Koroška pa regija, kjer je pojavnost te bolezni med najvišjimi. V letu 2014 je bila incidenca KME v regiji  (število obolelih/100.000 prebivalcev) 12.4, kar nas uvršča na sam vrh ogroženosti v državi. 

 

CEPLJENJE PROTI KLOPNEMU MENINGOENCEFALITISU

Neda Hudopisk, dr.med. z NIJZ OE Ravne opozarja: »Cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu priporočamo vsem osebam od enega leta starosti naprej, ki se gibajo ali živijo na območju, kjer je klopni meningoencefalitis endemičen. Priporočljivo je, da se cepljenje opravi še pred aktivnostjo klopov, torej pred pričetkom toplejšega obdobja.« 

Shema cepljenja: drugi odmerek osnovnega cepljenja sledi prvemu po enem mesecu, tretji odmerek pa čez pet do 12 mesecev. Prvi poživitveni odmerek je potreben čez tri leta, kasneje pa vsakih pet let, saj se le tako ohrani ustrezen nivo zaščite. Po 50. oziroma 60. letu starosti (glede na cepivo) so priporočljivi poživitveni odmerki vsaka tri leta.

Cepljenje se lahko, po predhodnem naročanju, opravi na območnih enotah NIJZ in pri izbranih osebnih zdravnikih. 

Na NIJZ OE Ravne se je potrebno za cepljenje proti KME predhodno naročiti, in sicer preko telefona 02/8705 600 ali 608 ali osebno na NIJZ OE Ravne, Ob Suhi 5b.

Najučinkovitejša zaščita pred KME je preventivno cepljenje, ki ga lahko opravimo tekom celega leta, najprimernejši čas za osnovno cepljenje je zimsko spomladansko obdobje.

Pred vbodom klopa nas lahko zaščitijo tudi primerna oblačila in/ali repelenti, pomembno pa je tudi čimprejšnje in pravilno odstranjevanje klopov, saj le to zmanjša možnost morebitne okužbe.

Klopni menigoencefalitis je resno virusno vnetje osrednjega živčevja, ki se prenaša z vbodom okuženega klopa.

Prva faza bolezni se prične približno teden dni po vbodu klopa s slabim počutjem, bolečinami v mišicah, glavobolom in vročino. Pri večini bolnikov se po vmesnem izboljšanju, ki traja od nekaj dni pa do treh tednov, pojavi druga faza bolezni, ki se kaže z visoko telesno temperaturo, močnim glavobolom, slabostjo, bruhanjem, tresenjem rok in jezika, včasih z motnjami zavesti in zbranosti. Pri 5 do 10 % bolnikov se pojavijo ohromitve, približno 1% obolelih umre. Bolezen lahko pusti trajne posledice, med katere sodijo glavoboli, vrtoglavice, motnje sluha, zmanjšana sposobnost koncentracije, depresija in motnje razpoloženja, motnje v delovanju avtonomnega živčevja in ohromitve. Bolezen v veliki večini primerov zahteva hospitalizacijo in lahko močno vpliva na kakovost življenja tudi po okrevanju.

Strokovnjaki opozarjajo, da je glede na možnost okužb in razširjenost klopnega meningoencefalitisa v Sloveniji, cepljenih še vedno premalo ljudi.

 

Več informacij je dosegljivih na naslednji povezavi