Z znanjem do boljšega zdravja

Poziv Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) - pirolizidinski alkaloidi

Že dlje časa je znano, da so pirolizidinski alkaloidi z nenasičeno necinsko bazo škodljivi za jetra, genotoksični in kancerogeni, zato je njihova vsebnost v zdravilih iz zdravilnih rastlin, ki jih naravno vsebujejo (npr. gabez, lapuh, repuh), strogo omejena in mora biti redno nadzorovana.

Nedavno pa je bilo ugotovljeno, da se toksični pirolizidinski alkaloidi pojavljajo tudi v izdelkih iz rastlin, ki teh alkaloidov ne vsebujejo. Tako je npr. britanska agencija  ‘Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency’ (MHRA) v  februarju letošnjega leta odpoklicala šest serij tablet z ekstraktom šentjanževke po tem, ko je bila v njih ugotovljena vsebnost toksičnih pirolizidinskih alkaloidov (https://www.gov.uk/government/news/precautionary-recall-sixbatches-of-st-johns-wort-tablets). 

Šentjanževka naravno ne vsebuje pirolizidinskih alkaloidov. Predvideva se, da je do onesnaženosti prišlo med gojenjem oziroma žetvijo šentjanževke s plevelom oziroma drugimi rastlinami (npr. vrstami grinta (Senecio spp.)), ki vsebujejo pirolizidinske alkaloide. Tudi po preverjanju nemškega trga so ugotovili, da zdravila rastlinskega izvora v več primerih presegajo priporočene meje vsebnosti pirolizidinskih alkaloidov.

Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) je izdala poziv imetnikom dovoljenj za promet s (tradicionalnim) zdravilom rastlinskega izvora, naj takoj začnejo izvajati ukrepe za zmanjševanje tveganja onesnaženja zdravil rastlinskega izvora s pirolizidinskimi alkaloidi. Poziv je dosegljiv na spletni strani JAZMP na naslednji povezavi.