Z znanjem do boljšega zdravja

Povečano in sproščeno druženje med prazniki ter obiskovanje množičnih prireditev lahko predstavljajo večje tveganje za širjenje koronavirusa

29. 10. 2021
Ob zaključku krompirjevih počitnic in bližajočem dnevu spomina na mrtve na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pozivamo k preventivnemu ravnanju vseh prebivalcev Slovenije. V času praznikov, ko otroci ne obiskujejo šole, ko je precejšen del odraslih tudi na krajšem dopustu, prihaja do pogostejšega druženja z znanci, neformalnega druženja, obiskovanja množičnih prireditev in tudi dopustniških potovanj. Vsa ta druženja predstavljajo povečano tveganje za okužbo z virusom SARS-CoV-2. Ob tem še enkrat poudarjamo, da je najboljša zaščita pred okužbo cepljenje.

Pomembno je zavedanje, da s cepljenjem ravnamo odgovorno do sebe in drugih ter s tem preprečujemo tveganje za težjih potek bolezni, hospitalizacije in nenazadnje tudi smrtnost. Ob vračanju iz različnih množičnih druženj (doma in po svetu), bodimo pozorni na svoje zdravstveno stanje in ob pojavu simptomov okužbe z virusom SARS-CoV-2 o tem takoj obvestimo osebnega zdravnika ter se izoliramo.

Šolarje, ki trenutno dopustujejo ali se udeležujejo množičnih prireditev, pa spodbujamo, da ob vrnitvi v šolo dosledno upoštevajo higienska priporočila za zajezitev širjenja koronavirusa, opazujejo svoje zdravstveno stanje.


Priporočila za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2

Vsak od nas lahko prispeva k izboljšanju epidemiološke situacije tako, da se ravna po osnovnih priporočilih za preprečevanje širjenje okužb z virusom SARS-CoV-2. Z upoštevanjem vsakodnevnih preventivnih ukrepov delujemo odgovorno in tako zaščitimo sebe in druge.

  • Pomembno je, da v primeru bolezenskih znakov in simptomov, kot so na primer nahod, slabo počutje, bolečine v mišicah, povišana telesna temperatura, kašelj, ostanemo doma in se po telefonu posvetujemo s svojim izbranim zdravnikom ter upoštevamo njegova navodila.
  • V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov. Več nasvetov za zračenje najdete na naslednji povezavi.
  • Izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni. Tudi sicer pri srečevanju z drugimi upoštevamo pravilo fizičnega distanciranja ter upoštevajmo varno razdaljo 1,5 oziroma 2 metra.
  • Redno in temeljito si umivamo roke z milom in vodo. V primeru, da voda in milo nista dostopna, si roke razkužimo z namenskim razkužilom za roke. Vsebnost etanola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Nasveti za umivanje rok so dostopni na naslednji povezavi.
  • Ne dotikamo se obraza (oči, nosu in ust) z nečistimi/neumitimi rokami.
  • Upoštevamo pravilno higieno kašlja (preden zakašljamo/kihnemo, si pokrijemo usta in nos s papirnatim robčkom ali zakašljamo/kihnemo v zgornji del rokava). Papirnat robček po vsaki uporabi odvržemo med odpadke in si nato umijemo roke z milom ter vodo. Več nasvetov najdete na naslednji povezavi.
  • Pri uporabi mask je treba upoštevati pravilno namestitev in odstranitev maske ter upoštevati načelo nedotikanja maske med uporabo. Prikaz pravilne namestitve in odstranitve maske najdete na naslednji povezavi.