Z znanjem do boljšega zdravja

Potovanje z otrokom v eksotične kraje

18. 06. 2015
Da bi bilo potovanje z otroki, zlasti majhnimi, čim prijetnejše, se je treba primerno pripraviti. Številne neprijetnosti in različna tveganja na potovanjih so lahko večja za otroke kot za odrasle.

S primerno predpripravo se je tudi z otroki mogoče odpraviti na daljšo pot. Sprememba podnebnih razmer, nadmorske višine, stik z novimi mikroorganizmi, menjava časovnega pasu, drug vrste hrane, začimb, vsi ti dejavniki lahko vplivajo na otrokovo počutje in zdravstveno stanje, oziroma lahko privedejo do bolezni, zaradi katere je treba potovanje celo prekiniti. Priporočljivo je, da se vsaj mesec pred potovanjem v eksotične kraje z otrokom oglasite v ambulanti za potnike. Z zdravnikom se boste pogovorili o splošnih in specialnih tveganjih na potovanjih. Glede na starost in zdravstveno stanje otroka se boste dogovorili o zanj ustrezni optimalni zaščiti. Če ima otrok kronično bolezen, je priporočljivo pred daljšim potovanjem obiskati tudi izbranega pediatra ali ustreznega specialista, da opravi kontrolni pregled, svetuje glede morebitne spremembe režima jemanja zdravil med potovanjem in napiše spremno pismo, če potrebujete določen medicinski pribor (injekcijske igle za enkratno uporabo). Pav tako bo presodil ali je potrebno v primeru hujših bolezni  daljše potovanje odložiti.

Ne glede na to kam potujete (destinacija) z otrokom pred dopolnjenim 1. letom starosti, razen če ni nujno, ga ne bi obremenjevali z dalj trajajočim potovanjem v avtu (več ur) ali z avionom. 

Bližnje destinacije so bolj primerne. Poleg tega priporočamo, da se gre na pot šele takrat, ko je otrok bazično cepljen proti boleznim iz  programa cepljenja otrok, vključno s prvim odmerkom proti ošpicam, mumpsu in rdečkam.  V današnjem času je prenos bolezni mnogo bolj verjeten, zaradi obsežnih dnevnih migracij, pogostih potovanj in krajših časovnih dostopnosti do destinacij, kjer se širijo bolezni, ki jih pri nas ni. Poleg tega pa v Evropskem prostoru zaradi nizke precepljenosti prebivalstva razsajajo bolezni, ki jih sicer lahko preprečimo s cepljenjem (npr. ošpice)

Na kaj moramo biti pozorni, ko potujemo z novorojenčkom ali dojenčkom? Katere so glavne stvari?

Tako kot pri vseh majhnih otroci: udobje, pogosti postanki, primerna hrana in zadostno pitje tekočin, zaščita pred soncem in hudo vročino. Če imamo vseeno v planu potovanje z novorojenčkom ali dojenčkom tudi ob minimalnih zdravstvenih težavah potovanje raje odložimo.

Na kaj moramo pomisliti, če z otrokom odhajamo na potovanje v daljne ''eksotične'' kraje?

  • Otroke je treba na potovanjih zaščititi proti nekaterim nalezljivim boleznim s cepljenji. Zlasti predšolske otroke je treba cepiti proti več nalezljivim boleznim kot odrasle.
  • Otroci so bolj dovzetni za večino nalezljivih bolezni kot odrasli. Taka so na primer potovalna driska, malarija... Pri otrocih omenjene nalezljive bolezni potekajo dlje in s hujšo klinično sliko kot pri odraslih, lahko pa se končajo tudi s smrtjo.
  • Med potovanjem otroci pogosto zbolijo za ''običajnimi'' nalezljivimi boleznimi, na primer prehladom, angino, vnetjem ušes, vročino...
  • Zlasti manjši otroci se pogosto lažje poškodujejo. Del poškodb lahko preprečimo s primernimi oblačili in zaprto a zračno obutvijo.
  • Otroci so bolj občutljivi na sonce kot odrasli. Otroška koža je tanjša in bolj dovzetna za opekline. Zaradi visokih zunanjih temperatur lahko nastane toplotni udar.
  • Tudi v urejenih kopališčih, bazenih ni vedno poskrbljeno za varno kopanje. Na kopališčih ni vedno osebja, ki bi skrbelo za varnost kopalcev. Kopalna voda je lahko kontaminirana. Kopanje v takšni vodi lahko povzroča črevesne nalezljive bolezni, kožne nalezljive bolezni, vnetje ušes in podobno.
  • Pri otrocih se višinska bolezen pojavlja enako pogosto kot pri odraslih, le da so znaki nespecifični (izguba apetita, razdražljivost, spremenjen vzorec obnašanja, nespečnost, spremenjen ritem spanja…)
  • Tako imenovana potovalna slabost se lahko pogosto pojavi ne le pri otrocih, temveč tudi pri dojenčkih.
  • Prometne nesreče so glavni vzrok smrti pri potnikih. Otrokom je treba zagotoviti primeren sedež in varnostne pasove. Omenjena oprema ni na voljo v vseh državah oz. jo je ponekod težko dobiti.
  • Potovanje z letalom je za majhne otroke in dojenčke lahko naporno. Poskrbeti moramo za izenačevanje pritiska v ušesih (med spustom letala naj otrok pije ali žveči), za primerno hidracijo.