Z znanjem do boljšega zdravja

Poteka epidemiološka preiskava za omejitev širjenja ošpic

08. 01. 2018
Na Pediatrični kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKC LJ) je prišlo do vnosa ošpic. Odrasla oseba, ki je na pregled spremljala otroka, je bila okužena z virusom ošpic.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) se je po prejemu obvestila o bolniku z ošpicami povezal z zdravniki Pediatrične in Infekcijske klinike v Ljubljani. V skladu z algoritmom obravnave primera ošpic, bodo epidemiologi poiskali kontakte, s katerimi je bila okužena oseba v stiku ob obisku Pediatrične klinike in tako v čim večji meri omejili morebitno širjenje okužbe.

Do sedaj je bilo prepoznanih 250 oseb t.j. kontaktov, ki so se istočasno zadrževale v prostorih kot okužena oseba in so bile izpostavljene virusu ošpic. Epidemiologi pri kontaktih preverjajo cepilne statuse, torej njihovo zaščito pred ošpicami. Predvidevamo, da je bila večina oseb, ki so bile v stiku z okuženim, cepljenih proti ošpicam, in s tem ustrezno zaščitenih. Vsi identificirani bodo dobili tudi navodila za ravnanje v primeru, da se morda pri njih pokažejo simptomi, značilni za okužbo z ošpicami.

Inkubacijska doba ošpic je 5 do 21 dni. Inkubacijska doba je čas, ki mine od izpostavitve do pojava bolezenskih znakov.

Najučinkovitejša zaščita pred boleznijo je cepljenje. Za zaščito najbolj ranljivih v naši družbi je izjemno pomembna visoka precepljenost prebivalstva.

Ob sumu na ošpice najprej po telefonu obvestimo svojega zdravnika
Vsem, ki se vračajo iz tujine, še posebej z območij, kjer trenutno potekajo izbruhi ošpic, svetujemo, da ob pojavu značilnih bolezenskih znakov (vročina, vnetje očesnih veznic, nahod, kašelj in značilen rdečkast izpuščaj), o tem po telefonu takoj obvestijo izbranega osebnega zdravnika in ostanejo doma. Pomembno je, da ne hodijo v čakalnico in ne širijo bolezni. Glede nadaljnjega ukrepanja upoštevajte navodila zdravnika. Več o ošpicah in zaščiti pred boleznijo na naslednji povezavi.

Na NIJZ bomo pozorno spremljali situacijo in izdali ustrezna priporočila z namenom zaščite zdravja prebivalstva. O tem bomo tudi obveščali javnost.