Z znanjem do boljšega zdravja

Poletje in ugrizi živali

17. 06. 2015
Med poletjem se običajno poveča število ugrizov živali. Tudi letos v naši antirabični ambulanti že beležimo povečano število antirabičnih obravnav.

Od januarja do aprila letošnjega leta smo v povprečju zabeležili 31 antirabičnih obravnav, v maju  54, do 15. junija pa 36 antirabičnih obravnav. Najpogosteje poškodbo povzroči pes znanega lastnika, ugrizi pa se največkrat zgodijo med igro, na sprehodu ob srečanju z lastnikom psa in v trenutku, ko človek želi psa pobožati.

Pri ugrizih majhnih otrok, kjer poškodbo velikokrat povzroči domač pes, gre pogosto za ugrize v predel glave in prsnega koša. Poleg neprijetnosti, ki spremljajo samo rano (bolečine, lokalna okužba), ob živalskem ugrizu obstaja tveganje za okužbo z bacilom tetanusa in virusom stekline.

V primeru, da ugrizne pes znanega lastnika, o poškodbi obvestimo veterinarsko postajo, ki izvede nadzor glede stekline, v primeru ugriza neznane živali pa po preverjanju zaščite proti tetanusu pričnemo s cepljenjem proti steklini. Več informacij je dostopnih na naslednji povezavi.