Prepovedane droge

Pojav lažnega kokaina v Italiji in Švici

19. 04. 2010
Obvestilo sistema za zgodnje opozarjanje na pojav novih psihoaktivnih snovi

V Italiji in Švici se je pojavil zelo nevaren heroin, ki je zaradi izredno bele barve in fine teksture (izredno drobna zrnatost) zelo podoben kokainu in se na črnem trgu tudi prodaja kot kokain. Lažni kokain je zelo nevaren za uporabnike drog, še posebej pa za uporabnike kokaina, ki nimajo tolerance na opioide. Pri slednjih lahko pride do predoziranja po uporabi, in sicer pri vseh načinih uporabe. Tako Italija kot Švica sta konec decembra med uporabniki drog zaradi uporabe te snovi zabeležili veliko zastrupitev.

Samo v Bologni (Italija) so v decembru zabeležili 108 zastrupitev z lažnim kokainom, kar je trikrat več kot običajno. Kot so pokazale analize, je vzrok za številne zastrupitve izredno čist heroin (70% čistost), ki zelo podoben kokainu. Heroin, ki se prodaja kot kokain, se je pojavil predvsem v regiji Emila Romagna. Italijanski nacionalni sistem za zgodnje opozarjanje na nove psihoaktivne snovi je zaradi velike nevarnosti zastrupitev objavil najvišjo stopnjo nevarnosti.

Tudi v Švici, natančneje v Ženevi, so konec decembra 2009 zaradi lažnega kokaina v samo dveh dneh zabeležili več primerov zastrupitev med uporabniki kokaina. Švicarska policija meni, da je nevarni heroin še v obtoku, saj je bila pred dvema mesecema na švicarsko-italijanski meji aretirana oseba, ki je takšen heroin tihotapila.

Vse uporabnike drog, še posebej uporabnike kokaina, pozivamo k veliki previdnosti. Še posebej pozorni naj bodo na morebitne znake zastrupitve z nevarnim heroinom, kot so: upočasnjeno dihanje, ozke zenice, upočasnjeno bitje srca, ohlapno mišičje, počasno izgubljanje zavesti, nezavest in koma. Pri zastrupitvi s heroinom namreč smrt najpogosteje nastopi zaradi zastoja dihanja.

Ob morebitnem pojavu katerega koli znaka zastrupitve naj uporabniki čim hitreje poiščejo pomoč zdravnika. Le učinkovita in hitra prva medicinska pomoč lahko uporabniku reši življenje. Pri tem je izredno pomembno tudi, da zdravnik ve, katero drogo je uporabnik predhodno uporabil.