Cepljenje

Pogosta vprašanja in odgovori o cepljenju proti gripi

V nadaljevanju smo zbrali najpogostejša vprašanja in odgovore o cepljenju proti gripi v sezoni 2019/2020.
Kdaj se prične cepljenje proti gripi?

V Sloveniji se je cepljenje proti gripi letos pričelo v zadnjem tednu novembra.

Kje se lahko cepim proti gripi?

Cepljenje proti gripi opravite pri vašem izbranem osebnem zdravniku, če to ni možno, se lahko cepite v ambulanti na območni enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Seznam ambulant NIJZ in kontaktne podatke najdete na naslednji povezavi.

Kakšna je cena cepljenja proti gripi?

Cena cepljenja proti gripi v ambulantah območnih enot Nacionalnega inštituta za javno zdravje znaša 14 EUR.

Sem srčni bolnik in bi se rad cepil proti gripi. Kje se lahko cepim in kakšna je cena cepljenja?

Za kronične bolnike je v sezoni 2019/2020 cepljenje proti gripi brezplačno. Stroške cepljenja v celoti krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Cepljenje proti gripi opravite pri vašem izbranem osebnem zdravniku, če to ni mogoče, se lahko cepite v ambulanti na območni enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Seznam ambulant NIJZ in kontaktne podatke najdete na naslednji povezavi.

Ali se lahko istočasno cepim proti gripi in proti pnevmokoknim okužbam?

Da, cepljenje proti gripi in cepljenje proti pnevmokoknim okužbam lahko opravite istočasno. Cepivi boste prejeli v različni nadlahti (en odmerek v levo, drugi v desno nadlaket).

Zanima me cena cepljenja proti gripi. Star sem 67 let in sem kronični bolnik.

Za starejše od 65 let in kronične bolnike je v sezoni 2019/2020 cepljenje proti gripi brezplačno. Stroške cepljenja v celoti krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Imam arterijsko hipertenzijo. Ali spadam med kronične bolnike in sem tako upravičen do brezplačnega cepljenja proti gripi?

Med kronične bolnike, ki so v sezoni 2019/2020 upravičeni do brezplačnega cepljenja proti gripi, uvrščamo tudi osebe, ki imajo kronične bolezni obtočil. Izjema so osebe z arterijsko hipertenzijo, ki so sicer zdravi in še nimajo težav s srcem ali ledvicami zaradi povišanega krvnega pritiska.

Star sem več kot 65 let in mi pripada brezplačno cepljenje proti gripi. Moj izbrani osebni zdravnik ne izvaja cepljenja proti gripi. Kje se lahko cepim proti gripi?

Če cepljenje pri vašem izbranem osebnem zdravniku ni možno, se lahko proti gripi cepite v vašem zdravstvenem domu ali v ambulanti vam najbližje območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Seznam ambulant NIJZ in kontaktne podatke najdete na naslednji povezavi.

Zakaj na NIJZ ni mogoče cepljenje proti gripi tudi v popoldanskem času?

V ambulantah na območnih enotah NIJZ se urnikom cepljenja prilagajamo glede na prostorske in kadrovske zmožnosti.

Delovni čas ambulant na območnih enotah Nacionalnega inštituta za javno zdravje je objavljen na naslednji povezavi.

S partnerjem sva oba kronična bolnika. Ali nama pripada brezplačno cepljenje proti gripi na stroške obveznega zdravstvenega zavarovanja?

Med kronične bolnike, ki so v sezoni 2019/2020 upravičeni do brezplačnega cepljenja proti gripi, uvrščamo osebe, ki imajo:

 • kronične bolezni obtočil, dihal, sečil, jeter,
 • metabolne bolezni,
 • nekatere živčno-mišične in vezivne bolezni,
 • maligna obolenja,
 • nekatere bolezni krvi in krvotvornih organov,
 • bolezni, ki slabijo imunski odziv
 • in otroke, ki se dlje časa zdravijo s salicilati.

Če imata s partnerjem katero izmed zgoraj naštetih kroničnih bolezni, je za vaju cepljenje proti gripi brezplačno.

Katero cepivo se letos uporablja za cepljenje proti gripi?

V Sloveniji se letos za cepljenje proti gripi uporablja cepivo Vaxigrip tetra (proizvajalec Sanofi Pasteur).

Zaradi zdravstvenih težav se lahko cepim samo z mrtvimi (inaktiviranimi) cepivi. Ali je cepivo proti gripi zame varno?

V Sloveniji uporabljamo izključno inaktivirano, "mrtvo" cepivo proti gripi (Vaxigrip tetra, proizvajalec Sanofi Pasteur), ki je povsem primerno tudi za osebe z oslabljenim imunskim sistemom.

Noseča sem 24 tednov in ginekolog mi je priporočil cepljenje proti gripi in oslovskemu kašlju. Ali se lahko cepim hkrati za oboje?

Da, cepljenje proti gripi in cepljenje proti oslovskemu kašlju lahko opravite istočasno. Cepivi boste prejeli v različni nadlahti (en odmerek v levo, drugi v desno nadlaket).

Prebolel sem raka. Ali sem oproščen plačila cepljenja proti gripi? Je potrebno predložiti kakšno dokazilo?

O upravičenosti do brezplačnega cepljenja bo presodil izbrani osebni zdravnik, ki bo tudi opravil cepljenje.

Če boste cepljenje opravili drugje (npr. v ambulanti območne enote NIJZ), s sabo prinesite izvid, iz katerega je razvidna diagnoza ali mnenje izbranega osebnega zdravnika o upravičenosti do cepljenja proti gripi v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Kdo vse spada med kronične bolnike, ki so upravičeni do brezplačnega cepljenja proti gripi?

Med kronične bolnike, ki so v sezoni 2019/2020 upravičeni do brezplačnega cepljenja proti gripi, uvrščamo osebe, ki imajo:

 • kronične bolezni obtočil, dihal, sečil, jeter,
 • metabolne bolezni,
 • nekatere živčno-mišične in vezivne bolezni,
 • maligna obolenja,
 • nekatere bolezni krvi in krvotvornih organov,
 • bolezni, ki slabijo imunski odziv
 • in otroke, ki se dlje časa zdravijo s salicilati.
Ali se lahko hkrati cepim proti gripi in proti klopnemu meningoencefalitisu?

Da, cepljenje proti gripi in cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu lahko opravite istočasno. Cepivi boste prejeli v različni nadlahti (en odmerek v levo, drugi v desno nadlaket).

Ker moj izbrani osebni zdravnik ne izvaja cepljenja proti gripi, sem se cepil samoplačniško, kljub temu, da sem starejši od 65 let in mi pripada brezplačno cepljenje. Ali lahko dobim ta znesek povrnjen?

Za povračilo stroškov cepljenja proti gripi se osebe, ki so upravičene do brezplačnega cepljenja (starejši od 65 let, kronični bolniki, osebe z izrazito povečano telesno težo (ITM ≥ 40) in nosečnice) lahko obrnejo na območno izpostavo Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Imam sladkorno bolezen (tip 2). Ali je zame cepljenje proti gripi brezplačno?

Da, bolniki s sladkorno boleznijo so upravičeni do brezplačnega cepljenja proti gripi. Stroške cepljenja v celoti krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Cepljenje proti gripi opravite pri vašem izbranem osebnem zdravniku, če to ni mogoče, se lahko cepite v ambulanti na območni enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Seznam ambulant NIJZ in kontaktne podatke najdete na naslednji povezavi.

Delam v zdravstvu in sem starejša od 60 let. Ali naj se poleg cepljenja proti gripi cepim tudi proti pnevmokoku? Katero cepivo proti pnevmokoku je primerno, 13- ali 23- valentno?

Cepljenje proti pnevmokoknim okužbam je priporočljivo za kronične bolnike, imunsko oslabljene ter osebe stare 65 let in več v skladu s priporočili, objavljenimi na spletni strani NIJZ na naslednji povezavi.

Za te skupine je priporočljivo cepljenje z obema cepivoma.

Ali je cepljenje proti gripi varno?

Cepljenje je najbolj učinkovit ukrep za zaščito pred gripo. Cepivo je zelo varno. Ob cepljenju se redko pojavijo prehodne reakcije, kot na primer rdečina in oteklina na mestu cepljenja, slabo počutje ali vročina, ki običajno minejo v enem dnevu.

Koliko ljudi se je lani cepilo proti gripi? Ali se precepljenost povečuje?

Gripa je zelo nalezljiva bolezen in virus se z lahkoto širi med prebivalci. Po ocenah zanjo vsako sezono zboli do 10 odstotkov prebivalcev, kar je do 200.000 naših prebivalcev. V Sloveniji je precepljenost proti gripi zelo nizka in je med najnižjimi v Evropski uniji.

Delež cepljenih proti gripi je v sezoni 2018/2019 v primerjavi s predhodno sezono povišal, proti gripi se je cepilo 4,5 % slovenskega prebivalstva, v primerjavi s predhodno sezono, ko se je cepilo 4,1 % prebivalstva. Prav tako se je povišal delež cepljenih v starostni skupini 65 let in več in je znašal 12,9 % (v sezoni 2018/19 11,7 %), kar pa je še vedno daleč od cilja Svetovne zdravstvene organizacije, da bi bil delež cepljenih proti gripi v skupini nad 65 let (in drugih rizičnih skupinah) kar 75 odstotkov.

S povečanjem precepljenosti pri teh skupinah bi lahko preprečili težje poteke bolezni in številne zaplete, pa tudi marsikatero smrt.

Koliko odmerkov cepiva proti gripi je na voljo letos?

V sezoni 2019/2020 smo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje prejeli že 150.000 odmerkov cepiva proti gripi. Če bo potrebno, lahko cepivo še naročimo (dodatno imamo rezerviranih še 30.000 odmerkov).

V lanski sezoni 2018/2019 smo izdali 117.700 odmerkov cepiva proti gripi, v sezoni 2019/2020 pa smo do sedaj izdali že 100.000 odmerkov cepiva proti gripi. Trenutno dnevno izdamo med 1.500 in 2.000 odmerki cepiva proti gripi, ki ga naročajo izvajalci zdravstvene dejavnosti.

Cepivo proti gripi je na voljo in ga izvajalci zdravstvene dejavnosti lahko naročijo na NIJZ (v kolikor ima izvajalec zdravstvene dejavnosti dovoljenje Ministrstva za zdravje za nakup oziroma pridobivanje cepiva od NIJZ) ali preko izbrane lekarne.

Ne morem se cepiti proti gripi pri svojem izbranem osebnem zdravniku, saj je zmanjkalo cepiva. Kako je to mogoče?

Obstaja možnost, da je zaradi povečanega povpraševanja pri izbranem osebnem zdravniku oziroma v zdravstvenem domu pošla trenutna zaloga cepiva proti gripi.

NIJZ izvajalcem cepljenja dostavlja cepivo v skladu z njihovimi naročili. Cepivo proti gripi je še na voljo in ga izvajalci zdravstvene dejavnosti lahko naročijo na NIJZ (v kolikor ima izvajalec zdravstvene dejavnosti dovoljenje Ministrstva za zdravje za nakup oziroma pridobivanje cepiva od NIJZ) ali preko izbrane lekarne.