Z znanjem do boljšega zdravja

Varnost živil

Varna živila, ki ne ogrožajo zdravja ljudi, so temelj zdrave prehrane in pomemben dejavnik javnega zdravja. Velik spekter bolezni, ki se prenašajo z živili, je v svetu še vedno naraščajoč problem. Bolezni so rezultat uživanja onesnaženih živil, ki se lahko pojavijo v katerikoli stopnji živilske verige, od pridelave oziroma proizvodnje živila do zaužitja in so posledica okoljskih onesnaženj, neprimernih kmetijskih ali proizvodnih praks in skladiščenja ter neznanja in neosveščenosti pri izbiri in pripravi hrane.

Podatki uradnih nadzorov kažejo, da kot najpogostejši vzrok neustreznosti živil v Sloveniji prevladuje mikrobiološko onesnaženje živi, ne smemo pa zanemariti nizkih kemijskih onesnaženj živil, ki lahko dolgoročno negativno vplivajo na zdravje ljudi. Z osveščanjem in vzgajanjem lahko prispevamo k zagotavljanju zdravih in varnih živil za vse prebivalce ter na ta način preprečimo obolevanje in krepimo zdravje prebivalcev. S prepoznavanjem in spremljanjem ključnih dejavnikov tveganja v živilih na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje ocenjujemo tveganja za zdravje ljudi in vplivamo na razvoj ukrepov, politik in programov zagotavljanja varne hrane. V prihodnje se bomo še več posvečali ocenjevanju tveganja zaradi mešanic kemikalij v živilih, novim tveganjem in novim tehnologijam, tudi v materialih v stiku z živili, pa tudi spremljanju neželenih učinkov in alergijskih reakcij v povezavi z živili.

Priporočamo

Izpostavljeno

Aktualno

Sporočila za javnost

Vabila medijem

Gradiva

Šifranti

Datum objave: 05.10.2022
Datum zadnje posodobitve: 05. 10. 2022

Počasno kuhanje v vakuumu - sous vide

Preberi več  

Priporočamo

Izpostavljeno

Aktualno

Sporočila za javnost

Vabila medijem

Gradiva

Šifranti

Datum objave: 05.10.2022
Datum zadnje posodobitve: 05. 10. 2022

Konzerviranje živil doma

Preberi več  

Priporočamo

Izpostavljeno

Aktualno

Sporočila za javnost

Vabila medijem

Gradiva

Šifranti

Datum objave: 30.09.2022

Nanotehnologija in živila

Preberi več  

Priporočamo

Izpostavljeno

Aktualno

Sporočila za javnost

Vabila medijem

Gradiva

Šifranti

Datum objave: 30.09.2022

NIJZ odsvetuje uporabo koloidnega srebra (nano srebra)

Preberi več  

Priporočamo

Izpostavljeno

Aktualno

Sporočila za javnost

Vabila medijem

Gradiva

Šifranti

Datum objave: 29.09.2022
Datum zadnje posodobitve: 29. 09. 2022

Dioksini, furani in PCB v živilih oziroma hrani

Preberi več  

Priporočamo

Izpostavljeno

Aktualno

Sporočila za javnost

Vabila medijem

Gradiva

Šifranti

Datum objave: 29.09.2022
Datum zadnje posodobitve: 29. 09. 2022

Kvarjenje živil

Preberi več  

Priporočamo

Izpostavljeno

Aktualno

Sporočila za javnost

Vabila medijem

Gradiva

Šifranti

Datum objave: 27.09.2022
Datum zadnje posodobitve: 27. 09. 2022

Kadmij v živilih

Preberi več  

Priporočamo

Izpostavljeno

Aktualno

Sporočila za javnost

Vabila medijem

Gradiva

Šifranti

Datum objave: 27.09.2022
Datum zadnje posodobitve: 27. 09. 2022

Ohlajevanje živil, shranjevanje ohlajenih živil

Preberi več  

Priporočamo

Izpostavljeno

Aktualno

Sporočila za javnost

Vabila medijem

Gradiva

Šifranti

Datum objave: 27.09.2022
Datum zadnje posodobitve: 27. 09. 2022

Prioni v živilih

Preberi več  

Priporočamo

Izpostavljeno

Aktualno

Sporočila za javnost

Vabila medijem

Gradiva

Šifranti

Datum objave: 27.09.2022

Kaj lahko sami naredimo za varno uporabo materialov v stiku z živili

Preberi več  

Priporočamo

Izpostavljeno

Aktualno

Sporočila za javnost

Vabila medijem

Gradiva

Šifranti

Datum objave: 26.09.2022

Varna uporaba materialov v stiku z živili

Preberi več  

Priporočamo

Izpostavljeno

Aktualno

Sporočila za javnost

Vabila medijem

Gradiva

Šifranti

Datum objave: 26.09.2022

Kovine in zlitine, uporabljene v materialih in izdelkih v stiku z živili

Preberi več