Z znanjem do boljšega zdravja
Varnost živil
Varna živila, ki ne ogrožajo zdravja ljudi, so temelj zdrave prehrane in pomemben dejavnik javnega zdravja. Velik spekter bolezni, ki se prenašajo z živili, je v svetu še vedno naraščajoč problem. Bolezni so rezultat uživanja onesnaženih živil, ki se lahko pojavijo v katerikoli stopnji živilske verige, od pridelave oziroma proizvodnje živila do zaužitja in so posledica okoljskih onesnaženj, neprimernih kmetijskih ali proizvodnih praks in skladiščenja ter neznanja in neosveščenosti pri izbiri in pripravi hrane.
Podatki uradnih nadzorov kažejo, da kot najpogostejši vzrok neustreznosti živil v Sloveniji prevladuje mikrobiološko onesnaženje živi, ne smemo pa zanemariti nizkih kemijskih onesnaženj živil, ki lahko dolgoročno negativno vplivajo na zdravje ljudi. Z osveščanjem in vzgajanjem lahko prispevamo k zagotavljanju zdravih in varnih živil za vse prebivalce ter na ta način preprečimo obolevanje in krepimo zdravje prebivalcev. S prepoznavanjem in spremljanjem ključnih dejavnikov tveganja v živilih na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje ocenjujemo tveganja za zdravje ljudi in vplivamo na razvoj ukrepov, politik in programov zagotavljanja varne hrane. V prihodnje se bomo še več posvečali ocenjevanju tveganja zaradi mešanic kemikalij v živilih, novim tveganjem in novim tehnologijam, tudi v materialih v stiku z živili, pa tudi spremljanju neželenih učinkov in alergijskih reakcij v povezavi z živili.
Priporočamo
Izpostavljeno
Aktualno
Sporočila za javnost
Vabila medijem
Gradiva
Šifranti
Navodila
Živila s pretečenim rokom uporabnosti
Preberi večPriporočamo
Izpostavljeno
Aktualno
Sporočila za javnost
Vabila medijem
Gradiva
Šifranti
Navodila
Večja preglednost pri ocenjevanju tveganj v prehranski verigi
Preberi večPriporočamo
Izpostavljeno
Aktualno
Sporočila za javnost
Vabila medijem
Gradiva
Šifranti
Navodila
Ostanki pesticidov klorpirifosa in klorpirifos-metila v citrusih
Preberi večPriporočamo
Izpostavljeno
Aktualno
Sporočila za javnost
Vabila medijem
Gradiva
Šifranti
Navodila
Navzkrižno onesnaženje živil z mikroorganizmi
Preberi večPriporočamo
Izpostavljeno
Aktualno
Sporočila za javnost
Vabila medijem
Gradiva
Šifranti
Navodila
Varnost dostave hrane v času epidemije COVID-19
Preberi večPriporočamo
Izpostavljeno
Aktualno
Sporočila za javnost
Vabila medijem
Gradiva
Šifranti
Navodila
Etilen oksid v hrani in tveganje za zdravje ljudi
Preberi večPriporočamo
Izpostavljeno
Aktualno
Sporočila za javnost
Vabila medijem
Gradiva
Šifranti
Navodila
Prenos koronavirusov s hrano
Preberi večPriporočamo
Izpostavljeno
Aktualno
Sporočila za javnost
Vabila medijem
Gradiva
Šifranti
Navodila
Kdo je odgovoren za varno hrano?
Preberi večPriporočamo
Izpostavljeno
Aktualno
Sporočila za javnost
Vabila medijem
Gradiva
Šifranti
Navodila
Datum zadnje posodobitve: 14. 11. 2020
NIJZ odsvetuje uporabo klorovega dioksida (ClO2) oziroma izdelkov »MMS - čudežni mineral« tudi v času COVID-19
Preberi večPriporočamo
Izpostavljeno
Aktualno
Sporočila za javnost
Vabila medijem
Gradiva
Šifranti
Navodila
Kako ostati varen pri nakupu živil v času pandemije
Preberi večPriporočamo
Izpostavljeno
Aktualno
Sporočila za javnost
Vabila medijem
Gradiva
Šifranti
Navodila
7. junij - Svetovni dan varnosti hrane 2020
Preberi večPriporočamo
Izpostavljeno
Aktualno
Sporočila za javnost
Vabila medijem
Gradiva
Šifranti
Navodila
Datum zadnje posodobitve: 08. 05. 2020