Z znanjem do boljšega zdravja

Pod dežnikom 2019

23. 08. 2019
V sredo, 21. avgusta 2019 smo se s sodelavkami iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) udeležile dogodka »Pod dežnikom«, ki je potekal na Ravnah na Koroškem. Letos je Partizanska ulica zaživela pod modrimi dežniki, kjer so se predstavila različna društva, javni zavodi, podjetja in ostali sodelujoči.

Dogodek se je začel z razrezom 120 metrskega jabolčnega zavitka, ki so ga pripravili v Domu starostnikov Slovenj Gradec, ob pomoči ekipe Koroškega medgeneracijskega centra Ravne na Koroškem. Dogajanje se je nato preselilo na celoten mestni trg, na ravenskih ulicah pa se je na to sredo raztezalo še 120 metrov bralne plaže.

Sodelavke iz NIJZ smo na svoji stojnici promovirale zdrav način življenja, s pomočjo manjšega SVIT-ovega modela črevesja smo prikazale spremembe, ki lahko nastanejo v črevesju in vodijo tudi v rakava obolenja. V sodelovanju s Koroškim društvom za boj proti  raku smo s pomočjo modela dojk zainteresiranim mimoidočim obiskovalkam dogodka  prikazale pravilno samopregledovanje in ženske poučile o spremembah na dojkah, na katere morajo biti pozorne.  

Najmlajšim obiskovalcem smo s pomočjo plakata in poučne pobarvanke predstavile pravilno zaščito pred soncem; da so se otroci preizkusili tudi v motoričnih spretnostih, pa smo skupaj izdelovali različne gibljive modele vodnih živali.

Posebno pozornost smo namenili tudi aktualni akciji »Prekolesarimo svet«, ki je namenjena razširjanju zavedanja, da samomore lahko preprečujemo.  Akcija »Prekolesarimo svet« se bo zaključila 10. oktobra, zato smo obiskovalce aktivno vabile k temu, da se ji pridružijo in na simboličen način prispevajo k osveščanju in zmanjševanju tabujev, ki jih predstavlja samomor.

Predstavili smo tudi program SOPA - skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola, regijske vire pomoči v primeru težav zaradi tveganega in škodljivega pitja alkohola; ob tem pa smo promovirali tudi pitno »pipno« vodo.