Pitna voda

Izpiranje interne vodovodne napeljave v prednostnih prostorih

Pitna voda

Prednostni prostori so objekti z uporabniki, ki so potencialno izpostavljeni tveganjem, povezanim s pitno vodo, kot so bolnišnice, zdravstveni zavodi, domovi za starejše, vrtci, šole, drugi vzgojno-izobraževalni zavodi, stavbe z nastanitvenimi zmogljivostmi, restavracije, bari, športni centri in ustanove za prostočasne dejavnosti in rekreacijo, zavodi za prestajanje kazni, sanitarni objekti v sklopu kampov in podobno.

Zadnje posodobljeno: 07.08.2023
Objavljeno: 07.08.2023

V času počitnic, praznikov ali zaprtja dejavnosti je poraba vode v prednostnih prostorih*  zmanjšana ali prekinjena, zato lahko pride do zastajanja in dviga temperature vode v interni vodovodni napeljavi. Posledično tako v napeljavi prihaja do razmnoževanja mikroorganizmov ali izločanja nevarnih snovi iz napeljave v pitno vodo, kar lahko predstavlja tveganje za zdravje.


*prednostni prostori so objekti z uporabniki, ki so potencialno izpostavljeni tveganjem, povezanim s pitno vodo, kot so bolnišnice, zdravstveni zavodi, domovi za starejše, vrtci, šole, drugi vzgojno-izobraževalni zavodi, stavbe z nastanitvenimi zmogljivostmi, restavracije, bari, športni centri in ustanove za prostočasne dejavnosti in rekreacijo, zavodi za prestajanje kazni, sanitarni objekti v sklopu kampov in podobno.


Vsem lastnikom in/ali upravnikom prednostnih prostorov priporočamo, da po daljšem zaprtju objekta poskrbijo za intenzivno izpiranje vodovodne napeljave, ki se opravi tako, da se poveča pretok pitne vode v vodovodni napeljavi na vseh pipah v objektu za najmanj 15 minut oz. do stabilizacije temperature. Svetujemo, da redno preventivno izpiranje vodovodne napeljave izvajate skozi vse leto in s tem zagotavljate pretočnost na vseh pipah v objektu;  izpiranje naj se opravi po vsakem obdobju, ko voda v napeljavi dlje časa stoji (npr. na začetku delovnega tedna, po praznikih idr.).

Priporočamo tudi, da naj voda na vsaki pipi, vsak dan pred prvo uporabo, teče vsaj 2 minuti (curek naj bo enakomeren, srednje jakosti, debeline svinčnika) oziroma toliko časa, da se temperatura vode na pipi ustali. Predvsem je redno točenje vode na pipi pomembno tam, kjer se voda uporablja za pripravo napitkov za otroke – najpogosteje je to pipa v kuhinji!

Vsaj enkrat na 14 dni je treba na vseh pipah sneti in očistiti mrežice ali druge nastavke. Čiščenje pomeni spiranje z vodo, ki teče po tem sistemu in po potrebi odstranjevanje vodnega kamna.

Priporočamo, da se lastniki ali upravljavci javnih objektov pred izvajanjem omenjenih aktivnosti po nasvet obrnejo k upravljavcu sistema za oskrbo s pitno vodo, kar je še posebej pomembno v času suše in pomanjkanja vode v vodovodu, ko je razglašen omejitveni ukrep uporabe in obveznega varčevanja s pitno vodo.

Priporočamo, da  uporabnike vode v javnem objektu opozorite na skrbno in varčno ravnanje s pitno vodo.

Podrobnejša priporočila in navodila glede pitne vode lahko najdete na naslednji povezavi.

Za dobro javno zdravje
Območna enota Novo mesto

Skrb za ustno zdravje otrok

Podrobno
Zaposlitve

Inženir tehničnih strok VII/2 (I) – m/ž

Podrobno
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno