Z znanjem do boljšega zdravja

Otvoritev presejalnega centra DORA v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec

15. 12. 2017
V torek, 12.12.2017 smo se v znak podpore udeležili otvoritve novega presejalnega centra za zgodnje odkrivanje raka dojk programa DORA v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec. Predstojnica NIJZ OE Ravne na Koroškem, Neda Hudopisk, je na otvoritvi povedala, da je kot predstavnica NIJZ in predsednica Koroškega društva za boj proti raku vesela, da smo program DORA dobili tudi na Koroškem. Tako NIJZ kot tudi KDBR se bomo aktivno pridružili informiranju in motiviranju žensk v regiji, da bomo lahko v čim večji meri izkoristile to veliko pridobitev.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost Onkološkega inštituta Ljubljana, bodo v prihodnjih dveh letih na presejalno mamografijo v SB Slovenj Gradec povabljene vse ženske med 50. in 69. letom starosti, ki imajo stalno prebivališče v občinah: Črna na Koroškem, Dravograd, Gornji Grad, Ljubno, Luče, Mežica, Mislinja, Mozirje, Muta, Nazarje, Podvelka, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Slovenj Gradec, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Velenje, Vuzenica, Prevalje, Rečica ob Savinji, Ribnica na Pohorju in Solčava.

Ženske boste na dom prejele pisno osebno vabilo Onkološkega inštituta Ljubljana, na katerem bosta določena datum in ura pregleda v slovenjgraški enoti DORE. V primeru, da vam termin ne ustreza, se lahko prenaročite na brezplačni telefonski številki 080 27 28, vsak dan od ponedeljka do petka med 9. in 12. uro, ali pišete na elektronski naslov dora@onko-i.si.

Prav tako se lahko  ženske na pregled naročite same. Za presejalno mamografijo v programu DORA ne potrebujete napotnice, pregled je brezplačen.

S presejalno mamografijo lahko odkrijemo raka dojk, še preden se pojavijo tipni ali vidni znaki bolezni. To je zelo pomembno, saj je zdravljenje lahko uspešno, če je rak odkrit na začetni stopnji.

Fotogalerija otvoritve presejalnega programa DORA v SB Slovenj Gradec so dosegljive na naslednji povezavi.

Celotno izjavo za javnost lahko najdete na naslednji povezavi.

Gradiva o programu DORA in raku dojke najdete na naslednji povezavi

PREVENTIVA

Za svoje zdravje lahko veliko naredimo sami, tudi na področju preprečevanja raka na dojkah. Na zmanjšanje tveganja za pojav raka na dojkah lahko vpliva že nekaj sprememb življenjskega sloga, pri čemer skušamo čim bolj upoštevati naslednje:

- Omejevanje pitja alkohola- več alkohola kot popijete, večje je tveganje za razvoj raka na dojkah. Splošno priporočilo, ki temelji na raziskavah povezav alkohola in povečanega tveganja za pojav raka na dojkah je, da se alkoholu popolnoma izognete oziroma, če že, da alkohol pijete v mejah manj tveganega pitja, na naslednji povezavi.

- Nekajenje – raziskave kažejo na povezavo med kajenjem in povečanim tveganjem za razvoj raka na dojkah, predvsem pri ženskah v obdobju pred menopavzo. Informacije o možnostih opuščanja kajenja lahko najdete na naslednji povezavi.

- Skrb za zdravo telesno težo – povečana telesna teža lahko poveča tveganje za razvoj raka na dojkah. To tveganje je še posebej visoko pri ženskah, pri katerih se je prekomerna telesna teža pojavila kasneje v življenju, po menopavzi.

V zdravstveno-vzgojnih centrih oziroma centrih za krepitev zdravja, ki se izvajajo po vseh slovenskih zdravstvenih domovih, lahko najdete informacije o delavnicah in svetovanjih za zdravje, kamor spada tudi program zdravega hujšanja. Kontaktni podatki posameznih centrov in izvajalcev so vam na voljo na naslednji povezavi.

- Telesna aktivnost – fizična aktivnost pomaga pri vzdrževanju zdrave telesne teže. Za večino zdravih odraslih je priporočeno vsaj 150 minut zmerne (npr. hitra hoja) ali 75 minut intenzivne aerobne aktivnosti tedensko.

- Dojenje – raziskave so pokazale, da dojenje zmanjša tveganje za pojav raka na dojkah za kar 10 do 20%, tudi nekaterih najbolj invazivnih oblik.

- Omejevanje količine in časa prejemanja hormonske terapije (oralna kontracepcija in nadomestna hormonska terapija): kombinirane hormonske terapije, ki trajajo dlje kot 3 – 5 let, povečajo tveganje za razvoj raka na dojkah. Če prejemate hormonsko terapijo za obvladovanje simptomov menopavze, se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom o različnih možnostih reševanja teh težav - morda lahko simptome  ublažite z nehormonsko terapijo in zdravili.

-Izogibanje nepotrebnemu  izpostavljanju virom sevanja  -  pogosta izpostavljenost virom sevanja med medicinskimi preiskavami  (npr. CT) lahko poveča tveganje za razvoj raka na dojkah. Zato se priporoča, da ste takšnih preiskav deležni le takrat, ko je to res potrebno.